Ha finançat el seixanta per cent dels treballs de consolidació i restauració de l'espai, emplaçat al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
El diputat Jordi Masquef ha intervingut aquest matí en l'acte de presentació de la finalització de les obres
El diputat de la Diputació de Girona Jordi Masquef ha participat aquest matí en l'acte de presentació de la finalització dels treballs de consolidació i restauració de l'església romànica de Santa Maria del Palau, emplaçada al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. En l'acte, també hi han assistit Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí; Natàlia Navarro, regidora de Patrimoni; Gerard Cruset, director del Museu de la Mediterrània, i Josep Maria Fortià, arquitecte director de l'obra.
L'actuació es va iniciar la tardor del 2017 i s'ha desenvolupat en tres fases. Ha incorporat un estudi arqueològic que, entre altres troballes, ha posat al descobert la base de l'antic absis semicircular romànic, que podria datar del segle XI i que posteriorment es va substituir per l'actual, una capçalera recta, característica del gòtic inicial (dels segles XII-XIII) a la comarca. A banda de l'església, el recinte inclou restes d'un antic poblament que va ser habitat des del segle II aC, en època romana, fins a la baixa edat mitjana.
La Diputació de Girona ha finançat el seixanta per cent del projecte mitjançant el Pla de Monuments, la línia de subvencions que concedeix per a la restauració i conservació de béns immobles amb valor patrimonial de les comarques gironines. Durant el 2019, va destinar-hi 1.249.000 euros en cinquanta-tres actuacions.
Amb aquesta primera gran intervenció al conjunt patrimonial s'ha aconseguit garantir la preservació d'unes restes d'altíssim valor, que es trobaven en molt mal estat i en risc de perdre's. Malgrat el seu estat d'abandonament inicial, l'església conservava una bona part de l'estructura, que s'ha aconseguit estabilitzar i revalorar a partir de la recuperació dels seus principals elements arquitectònics.