Notícies

Inauguració de les obres de restauració del castell de Sant Pere, de Ribes de Freser

Foto : Fotografies: E. Kelele

 

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i l'alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume, descobreixen una placa commemorativa


Aquest dissabte s’ha fet l’acte institucional d’inauguració de les obres de restauració del castell de Sant Pere de Ribes de Freser, que ha estat objecte d’un profund projecte de restauració de gairebé quinze anys de durada.


L’acte inaugural  ha comptat amb la presència de Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Mònica Sanjaume, alcaldessa de Ribes de Freser; Lluís Bayona, cap del servei de Monuments de la Diputació de Girona.; Joaquim Colomer, president del Consell Comarcal del Ripollès i regidor de Ripoll; Josep Estragués, conseller comarcal de Cultura i Esports del Consell Comarcal del Ripollès; Irene Rigau, exconsellera de la Generalitat de Catalunya i vídua de Salvador Carrera, exalcalde de Ribes i expresident de la Diputació de Girona; Marc Prat i Xavier Roviró, exalcaldes de Ribes de Freser, així com altres membres de l’equip de govern i regidors de l’oposició de Ribes de Freser, empresaris que han participat en la rehabilitació del castell i entitats vinculades a Ribes de Freser i el Ripollès.


El projecte de restauració va ser promogut per l’Ajuntament de Ribes de Freser i la Diputació de Girona a partir de l’any 2005. L’actuació, però, ja havia estat iniciada a finals dels anys vuitanta, amb la consolidació dels elements encara visibles i una petita intervenció arqueològica. Al llarg d’aquests anys de restauracions s’hi han fet visites teatralitzades i guiades de caràcter puntual en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, però ara que han finalitzat els treballs l’Ajuntament té la voluntat de convertir el castell en l'element central a partir del qual se segueixi dinamitzant i enriquint l’oferta turística de Ribes de Freser.


Per a l’alcaldessa de Ribes, Mònica Santjaume, la finalització de les obres representa la «culminació d’un projecte estratègic» que podria «marcar un petit punt d’inflexió quant a projecció del poble i atracció de visitants», ja que afegeix un nou actiu, de gran valor històric, al patrimoni local.  I és que amb la restauració del castell, Ribes de Freser guanya un element arquitectònic de primer nivell que, en paraules de l’alcaldessa, «obrirà una finestra d’oportunitat per ampliar i enriquir l’oferta turística del poble en un àmbit que encara té molt camí per créixer, com és el del patrimoni històric i artístic».


Pel president Miquel Noguer «aquesta fortificació ha estat immersa els darrers quinze anys en un procés de restauració que ha arribat a la seva finalització, i les obres, dirigides pel servei de Monuments de la Diputació de Girona, han permès recuperar-ne tota l’esplendor».
«Des de la Diputació de Girona vetllem per la recuperació de patrimoni monumental, històric i cultural de les comarques gironines. Per aquest motiu donem suport a Ribes de Freser en totes aquelles actuacions que, com aquesta, reverteixen en benefici de la conservació, el manteniment i la difusió dels béns culturals», ha remarcat Noguer en el seu parlament.


Les obres de restauració del castell de Sant Pere de Ribes de Freser van finalitzar l’hivern passat i des del mes de març la fortificació ja es pot visitar. No obstant això, degut a la concatenació de diversos períodes electorals, encara no se n’havia pogut fer l’acte oficial d’inauguració, que finalment ha tingut lloc aquest dissabte 16 de novembre.

 

Després dels parlaments del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i de l’alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Santjaume, el cap de servei de Monuments de la Diputació de Girona, Lluís Bayona, ha donat una explicació detallada del projecte de restauració.En acabat hi haurà un refrigeri per a tots els assistents. I ja a la tarda, a partir de les quatre, a tingut lloc a la sala d'exposicions del Casal de Cultura un taller d’escriptura medieval pensat per al públic familiar i gratuït, que ha anat a càrrec de l'scriptorium de Ripoll. Demà diumenge, 17 de novembre, s’arrodonirà el cap de setmana amb una visita guiada que començarà a les 10.30 h. El recorregut, d’una hora de durada, porta per títol “El castell de Sant Pere de Ribes de Freser recuperat: visita als nous espais descoberts”, i anirà a càrrec de Miquel Sitjar i Serra. Totes les persones interessades a participar en aquesta visita cal que s’inscriguin prèviament a l’Oficina de Turisme o trucant al 972 727 728.

 

Una mica d’història

El castell de Sant Pere és una fortalesa del segle XI, que inicialment constava només d’una petita torre. La seva funció era controlar la frontera entre el comtat de Cerdanya, al qual pertanyia Ribes, i el de Besalú. La fortalesa va patir diversos setges i incursions durant anys, que la van deixar malmesa, tot i que l’anaven adequant per fer front a nous atacs. El 1374 el castell va adoptar la seva fesomia actual, amb diverses terrasses superposades i altres dependències d’habitatge i emmagatzematge, que funcionaven com a recinte jussà.

Al segle XV la fortalesa va patir importants desperfectes durant els terratrèmols que van afectar Catalunya els anys 1427 i 1428. Del període de la guerra del 1462 al 1472, se’n troba alguna informació escadussera, que fa referència al castell, i s’hi tornen a fer obres al segle XVII, quan es va crear la nova frontera amb la monarquia francesa, a causa de la pèrdua dels comtats del Rosselló i Cerdanya pel Tractat dels Pirineus.

La monarquia hispànica va intentar crear una nova xarxa de fortificacions basant-se en castells i fortaleses preexistents per prevenir possibles atacs, mentre que els francesos van destruir sistemàticament el castell de Sant Pere. Finalment, amb posterioritat a aquest fet, només es detecta una ocupació puntual del turó a mitjan segle XIX, quan va ser utilitzat com a cementiri.

A l’entorn del castell es conserva una de les llegendes més recordades de Ribes de Freser: la dels nans de Ribes. Aquesta història parla d’uns homes i dones que van viure durant molts anys a la vila d’Amunt, un poblat creat entre les ruïnes del castell, on vivien un centenar de persones, apartades de la societat pel fet de tenir deficiències psíquiques o malformacions. Són diverses les històries que s’expliquen sobre ells; sobre com vivien, qui eren o com van desaparèixer de la vall de Ribes, però se’ls recorda especialment per ser grans supervivents en una època de misèria i molta pobresa, i per ser gent més aviat bondadosa, senzilla i apreciada per les famílies burgeses, pel fet de ser bons mainaders. Alhora, eren grans narradors d’històries, llegendes i rondalles, i popularment eren anomenats golluts, paraula que ha donat nom al Festival Gollut, de cinema compromès, fotoperiodisme, muntanya i medi ambient, que se celebra cada any a Ribes de Freser i en altres localitats.