Notícies

El Ple aprova el Pla de Transició Energètica de la Diputació de Girona

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

En la sessió del Ple d'octubre ha pres possessió del càrrec de diputat Maurici Jiménez

El Ple també ha aprovat el nou Fons de Cooperació Econòmica Municipal 2024-2027, que es va presentar als alcaldes i alcaldesses i regidors i regidores d'uns 200 municipis de les comarques gironines dimarts passat

El Ple ha aprovat per unanimitat la moció presentada per la CUP-Som Poble per evitar l'electrocució massiva d'aus

El Ple de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària del mes d'octubre, ha aprovat el Pla de Transició Energètica de la Diputació de Girona. 

Els reptes socials, econòmics i ambientals a mitjà termini (2030) i a llarg termini (2050) obliguen a fixar uns objectius clars en matèria de reducció d'emissions de diòxid de carboni i de participació de les energies renovables en l'ús final d'energia, que desemboquen en una necessitat de reconfiguració del sector energètic, amb una gran repercussió, alhora, en els sectors econòmic i social.

A fi d'exercir la seva responsabilitat pel que fa a la transició energètica, la Diputació de Girona va redactar el seu propi pla de transició energètica de cara al 2030, que avui s'ha aprovat.

Aquest document conté els objectius estipulats per la mateixa Diputació de Girona i la definició de l'estratègia per assolir aquests objectius, que es concreta en la determinació d'accions específiques que es fonamenten en quatre pilars i es divideixen en set línies estratègiques: 

El Pla de Transició Energètica es fonamenta en quatre pilars: 

  • Alinear i coordinar els interessos dels diferents agents implicats.
  • Contrastar l'estat actual d'estratègies i accions previstes.
  • Enfocar-se cap a la realització de nous projectes per assolir els objectius.
  • Avaluar de manera periòdica l'estat d'execució de les accions.

I s'estructura en diverses línies estratègiques:

  • Línia 1: governança, planificació i digitalització de dades.
  • Línia 2: comunicació, difusió i educació. 
  • Línia 3: transició energètica justa i social. 
  • Línia 4: eficiència energètica d'edificis i instal·lacions. 
  • Línia 5: descarbonització de l'economia. 
  • Línia 6: bioeconomia circular.
  • Línia 7: projectes estratègics i innovadors.

El Pla recull i actualitza les previsions del Pla Estratègic d'Impuls de les Energies Renovables que la Diputació de Girona va aprovar l'any 2020 i planteja nous objectius: per al 2030, estalviar 391 GWh (117.500 tones de CO2) i atènyer un 40 % de quota de renovables, per tal d'assolir la neutralitat de carboni el 2050. Fa una previsió d'inversions de 28 MEUR per part de la Diputació i de 83 MEUR d'inversions dutes a terme per tercers.

 

Presa de possessió de Maurici Jiménez Ruiz del càrrec de diputat

En la sessió del Ple d'avui ha pres possessió del càrrec de diputat Maurici Jiménez Ruiz, en substitució de l'exdiputat Juli Fernández Iruela, qui va renunciar al càrrec de diputat pel partit judicial de la Bisbal d'Empordà el mes de setembre passat.

El nou diputat és alcalde de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró. Ara, des de la Diputació de Girona, treballarà per als ajuntaments gironins.

En virtut dels canvis produïts a la corporació amb la renúncia com a diputat de Juli Fernández, el Ple també ha acordat  designar Maurici Jimémez vocal del Consell Rector de la Xarxa Local de Municipis Gironins (XALOC). Així, aquest òrgan queda establert de la manera següent: Immaculada Muñoz Díaz (presidenta), Jordi Camps Vicente, Jordi Masquef Creus, Gemma Geis Carreras, Pau Presas i Bertran, Joan Plana Sagué, Miquel Reverter Tres i Maurici Jiménez Ruiz. També ha acordat designar Maurici Jiménez vocal del Consell Rector del Conservatori de música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, el qual queda establert de la manera següent: Jordi Camps Vicente (president), Vanessa Peiró Royán, Mònica Alcalà Torrent, Maite Tixis Padrosa, Maurici Jiménez Ruiz, Guillem Surroca Pascual i Pere Garriga Solà.

Pel que fa a les comissions informatives, Maurici Jiménez serà vocal de la Comissió Informativa d'Hisenda, Administració, Promoció Econòmica i Cooperació Local i de la Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat.

 

El Ple aprova un nou fons extraordinari de 7,4 milions d'euros per als ajuntaments i els consells comarcals gironins

El Ple també ha donat llum verda al nou fons extraordinari de 7,4 milions d'euros per als ajuntaments i els consells comarcals gironins, que la Diputació de Girona ha pogut crear gràcies a la injecció econòmica rebuda per la liquidació positiva dels tributs de l'Estat del 2022. El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el vicepresident primer, Pau Presas, van presentar aquestes subvencions de lliure disposició als alcaldes i alcaldesses i regidors i regidores d'uns 200 municipis de les comarques gironines el passat dimarts. 

En total,  7,4 milions d'euros, adreçats als ajuntaments (7 milions) i als consells comarcals (400.000 euros) de la demarcació. Cada consistori té assignat un import fix determinat en funció del nombre d'habitats. L'import mínim seran 20.000 euros per als municipis més petits i el màxim, els 150.000 euros que percebrà Girona, la ciutat més gran de la demarcació. 

 

Moció per evitar l'electrocució massiva d'aus

El Ple de la Diputació de Girona també ha aprovat per unanimitat la moció presentada pel grup CUP-Som Poble per evitar l'electrocució massiva d'aus.

L'acord aprovat és el següent:

Primer. Exigir a les companyies propietàries de la xarxa de distribució elèctrica el compliment de la normativa vigent que obliga a protegir els suports de les línies elèctriques en zones crítiques per la presència d'aus migratòries, com la cigonya blanca i altres espècies afectades per electrocució en aquestes infraestructures. 

Segon. Instar el Govern de la Generalitat a fer la màxima pressió, amb totes les eines que tingui a l'abast, per fer complir a les companyies propietàries de la xarxa de distribució elèctrica la normativa vigent per a la protecció d'aus en perill a causa de les seves infraestructures. 

Tercer. Notificar aquests acords al Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica del Govern de la Generalitat, i també a les companyies següents: Red Eléctrica de España, Edistribución Redes Digitales, UFD Distribución Electricidad, Icasa Distribución, I-DE Redes Eléctricas Inteligentes, Lersa Electricitat, Suministro de Luz i Fuerza, Viesgo Distribución Eléctrica, Electricitat L'Aurora, Elèctrica Vaquer, Elèctrica de Jafre, Elèctrica Curós, Cooperativa Popular de Fluid Elèctric de Camprodon, Central Elèctrica Mitjans, Bassols Energia, Agri-Energia Elèctrica i Electra Avellana.