El Consell Regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or durant la festa de cloenda del 50è aniversari de la DO Empordà
El diputat Jordi Masquef ha destacat que «l'enoturisme de la Costa Brava s'ha posicionat com una oferta turística singular i de qualitat»
El Consell Regulador de la DO Empordà ha celebrat aquest dijous a La Farinera de Sant Lluís de Pont de Molins el lliurament de la desena edició dels premis Lledoner d'Or i Bacus Emporità, que anualment es concedeixen a persones, institucions o establiments que han destacat en la promoció o defensa dels vins empordanesos.
L'acte ha comptat amb l'assistència de Joan Gené, director de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI); el diputat i vicepresident primer del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, Jordi Masquef; el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Agustí Badosa; la vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà, Agnès Gasull, i el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, Josep Guix, entre d'altres.
El guardonat del Bacus Emporità 2025 ha estat Joaquim Tremoleda, arqueòleg i historiador per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor per la Universitat de Girona que treballa al Museu d'Arqueologia de Catalunya d'Empúries, a l'equip de recerca, arqueologia i gestió de col·leccions del jaciment.
El guardó se li ha lliurat en reconeixement de la seva destacada contribució a la investigació i divulgació de la història vinícola empordanesa, en especial de l'època grega i romana a Empúries, des del punt de vista econòmic, social i cultural.
Enguany el Lledoner d'Or s'ha lliurat a Glops d'Història, un projecte que va néixer el 2016 i que marida el vi de l'Empordà amb la història i el paisatge del territori. La proposta està liderada per Romina Ribera, arqueòloga, guia, gestora cultural i sommelier.
Apassionada de la història, de l'Empordà i dels seus vins, Ribera busca espais patrimonials, històries, vells ceps, indrets amagats i cellers que a través del fil conductor del vi permetin oferir glops d'història a tothom qui vulgui aprofundir en el coneixement de la històrica vinícola empordanesa. L'empresa disposa d'un ampli i variat catàleg d'activitats que es programen al llarg de l'any i busca sempre sinergies amb altres empreses del sector per oferir propostes amb alt valor afegit.
«L'enoturisme de la Costa Brava s'ha posicionat com una oferta turística singular i de qualitat en sintonia amb la feina que s'està fent des de la DO Empordà i els cellers que la integren a favor de l'excel·lència», ha destacat el diputat Jordi Masquef, que ha incidit en el fet que, des de fa catorze anys, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona compta amb un club de màrqueting específic en aquest àmbit: la Ruta del Vi DO Empordà.
Agrair la tasca dels premiats
Des del 2015, el Consell Regulador de la DO Empordà lliura anualment els premis Lledoner d'Or i Bacus Emporità. Amb aquesta acció, el Consell Regulador vol agrair la tasca dels premiats i alhora fer valdre la seva contribució en la difusió dels vins de la denominació.
En les primeres edicions, el Bacus Emporità ha estat lliurat als sommeliers Josep Pitu Roca i Agustí Ensesa, a l'enòleg Eduard Puig, a l'Ajuntament de Figueres, al periodista empordanès Marc Testart, a l'ex director gerent del Grup Costa Brava Centre Martí Sabrià, a la Ruta del Vi DO Empordà, a l'expresident de la DO Empordà Xavier Albert i a l'enòleg Simó Serra.
Pel que fa al Premi Lledoner d'Or, s'ha lliurat a establiments de la restauració com el Motel Empordà, de Figueres; el Restaurant Ca la Maria, de Mollet de Peralada; el Restaurant Llevataps, de Girona, i l'Hotel Gastronòmic Es Portal, de Pals. També l'han rebut la fira Arrels del Vi, de l'Escala, i les distribuïdores Alregi (Wine Palace), amb seu a Vilamalla; Vins i Licors Grau, de Palafrugell; Vins Estela, de Figueres, i els col·lectius La Cuina del Vent i la Cuina de l'Empordanet.
Festa de cloenda del 50è aniversari
El lliurament dels premis ha tingut lloc durant la festa de cloenda del 50è aniversari del Consell Regulador de la DO Empordà, que s'ha celebrat enguany. Els actes s'han iniciat amb la jornada «El futur de la vinya a la DO Empordà, on serem d'aquí a 50 anys», que ha inclòs la presentació d'un estudi sobre l'adaptació de les varietats autòctones al canvi climàtic, una taula rodona i un torn obert de paraules.