Notícies

La Diputació promociona la Costa Brava, el Pirineu de Girona i els productes de Girona Excel·lent en el Latino Gastronomic, a Mèxic

Foto : La Diputació promociona la Costa Brava, el Pirineu de Girona i els productes de Girona Excel·lent en el Latino Gastro

Puebla va reunir, durant quatre dies, xefs, cuiners i experts del sector gastronòmic d'arreu del món, que van oferir tastos i van participar en taules rodones i espais de trobada

El president, Miquel Noguer, va intervenir en el congrés i també va visitar l'Orfeó Català de Mèxic, la Delegació de la Generalitat a Mèxic i l'Amèrica Central i el Casal Català de Panamà

Del 4 al 7 de setembre, l'estat de Puebla, al centre de Mèxic, va acollir la primera edició del congrés Latino Gastronomic. La Diputació de Girona hi va participar mitjançant el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent. 

El cacau, producte sagrat de les arrels mesoamericanes, va ser el protagonista d'un congrés professional i festival culinari obert al públic en general en el qual van participar cinquanta restaurants i una trentena de xefs d'arreu del món. Durant els quatre dies d'activitats (taules rodones, espais de trobada i tastos), van compartir tècniques i tendències amb el sector gastronòmic llatinoamericà. 

El segell Girona Excel·lent hi va ser convidat, amb un estand propi i tallers gastronòmics dirigits pels cuiners Pep Nogué i Jordi Àvila, que van posar en valor els productes de proximitat de les comarques gironines. En aquest sentit, el president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, va subratllar, en la seva intervenció en la inauguració, el potencial de la demarcació «com a destinació gastronòmica i turística». 

A l'acte, també hi van assistir el president municipal de Puebla, Pepe Chedraui, i el secretari de Desenvolupament Econòmic i Treball de l'estat de Puebla, Víctor Gabriel Chedraui. Miquel Noguer els va obsequiar amb una reproducció del bust de Demèter, deessa hel·lenística de l'agricultura. 

El Fòrum Latino va néixer com una aliança amb el Fòrum Gastronòmic Girona i ha esdevingut una col·laboració dels dos territoris referents en el món culinari: l'estat de Puebla, reconegut com un dels grans bastions de la gastronomia llatinoamericana, i la demarcació de Girona, considerada un referent mundial per l'excel·lència gastronòmica, la innovació i la diversitat de productes de què disposa.

En el congrés hi van ser presents cuiners catalans de renom com Mariona Puigbert (Les Cols), Carles Gaig, Carles Tejedor, Carles Bonin i Lluc Crusellas, que van aportar la seva visió i experiència en diverses activitats del programa, i van reforçar així tant la presència gironina com catalana en aquest esdeveniment internacional. 

El president de la Diputació de Girona va aprofitar el viatge per visitar també l'Orfeó Català de Mèxic, fundat el 1906, amb l'objectiu de difondre la cultura catalana al país centreamericà. Miquel Noguer va trobar-se amb membres del Consell Directiu i va reunir-se amb el president, Jaume Romagosa. Posteriorment, també va signar al llibre d'honor de la institució. 

També va mantenir una trobada amb el delegat del Govern de la Generalitat a Mèxic i l'Amèrica Central, el gironí Lleïr Daban, a qui va entregar llibres relacionats amb les comarques gironines. 

 

Visita a Panamà

Prèviament, el president, Miquel Noguer, va visitar el Casal Català de Panamà. Acompanyat del director de l'Oficina de Panamà, Amèrica Central i el Carib de la Generalitat i membre del Casal Català, Antoni Pujol, va poder conèixer la tasca que el centre porta a terme per donar a conèixer i difondre la cultura i les tradicions catalanes al país centreamericà. En aquest sentit, Miquel Noguer es va comprometre a ajudar el Casal Català en les activitats que duen a terme.