
La diputada de Girona Excel·lent i Mercats, Vanessa Peiró, ha participat en l'acte simbòlic de la collita de la primera poma a l'IRTA Mas Badia, a la Tallada d'Empordà
Tot ja està a punt per a l'inici de la collita de la poma a les comarques gironines. A partir de dilluns vinent, els treballadors començaran a treure les primeres fruites dels camps. Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen per aquest any 2025 una collit de 89.340 tones de pomes, un 11 % més baixa que l'any passat, però en línia amb la mitjana dels últims anys.
La producció excel·lent del 2024 (100.961 tones), la segona més gran de la història de la IGP, ha provocat que enguany hi hagi una menor floració en els arbres. Això, unit a unes condicions meteorològiques que no han estat òptimes per al quallat, ha tingut una incidència en aquesta collita. Malgrat tot, aquest és el cinquè any consecutiu que la producció superarà les 85.000 tones.
El tret de sortida de la campanya del 2025, que s'allargarà quatre mesos, ha tingut lloc aquest dijous al matí a l'IRTA Mas Badia de la Tallada d'Empordà, amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Xavier Guitart; la diputada de Girona Excel·lent i Mercats, Vanessa Peiró; el president de Poma de Girona, Jaume Armengol, i el director de l'IRTA Mas Badia, Joan Bonany.
En la seva intervenció, Vanessa Peiró ha destacat: «La poma és un element identitari de la nostra gastronomia i l'hem de reivindicar i difondre com a tal. Es tracta d'un producte de quilòmetre zero, generat en el territori i d'una gran qualitat, gràcies als condicionants que tenim a la nostra demarcació».
I hi ha afegit: «A la Diputació de Girona, sempre hem estat i estarem al costat del sector agroalimentari i, en aquest sentit, la IPG Poma de Girona forma part del segell Girona Excel·lent com a producte permanent».
Poma de Girona està formada per setanta-vuit famílies productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils (Gironès); Giropoma Costa Brava, d'Ullà (Baix Empordà), i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). Representen un total de 2.050 hectàrees productives.
La IPG Poma de Girona cultiva quatre varietats. La producció està novament encapçalada per la golden (28.220 tones), seguida de la gala (20.730 tones), la granny smith (16.110 tones) i les vermelles (4.000 tones). La fuji (6.790 tones) i la cripps pink (8.350 tones), entre altres varietats innovadores, també són cultivades pels fructicultors de Girona.
En aquest sentit, Jaume Armengol ha destacat la profunda i continuada renovació varietal que s'està produint a la demarcació: «Estem arrancant plantacions de varietats vermelles americanes i de fuji, mentre que augmenta significativament la producció de granny smith, cripps pink i el grup de noves varietats de pomes de tardor».
Lluís Roura, convidat d'honor
Habitualment, l'acte simbòlic de la collita de la primera poma compta amb una personalitat arrelada a les comarques gironines. Enguany, el convidat d'honor ha estat el pintor Lluís Roura. En anys anteriors, ho havien estat l'escriptor i periodista Martí Gironell; el cuiner, assessor gastronòmic i director del Culinary Institute of Barcelona (CIB), Pep Nogué, i l'aleshores entrenador de l'Uni Girona de bàsquet femení, Alfred Julbe, juntament amb les jugadores Júlia Soler i Laia Flores.