Notícies

La ciutat de Girona acull, per primer cop, el Congrés Internacional de Ciència i Tecnologia de la Carn

Foto : Fotos: P. Duran

L'esdeveniment, que tindrà lloc fins al proper 8 d'agost, aplega més de sis-cents participants de quaranta països d'arreu del món

Durant la inauguració, la vicepresidenta segona, Gemma Geis, ha posat èmfasi en el potencial de la indústria càrnia a les comarques gironines

Durant aquesta setmana, Girona es convertirà en l'epicentre mundial de la recerca i la innovació en carn. Per primer cop, la ciutat acull el Congrés Internacional de Ciència i Tecnologia de la Carn (ICoMST), que es durà a terme a l'Auditori de Girona fins divendres vinent, 8 d'agost. 

Amb més de sis-cents participants d'arreu del món, aquest esdeveniment és una oportunitat per a investigadors i empreses de la cadena de subministrament de carn per debatre i intercanviar informació i idees sobre temes que els interessen, així com per crear xarxes i teixir noves col·laboracions. 

La inauguració ha tingut lloc avui amb les intervencions de la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Gemma Geis; el quart tinent d'alcaldia de l'Àrea de Talent, Innovació, Salut i Comunitat de l'Ajuntament de Girona, Xavier Aldeguer, i el director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep Usall. 

El sector alimentari és el motor econòmic principal de la demarcació, en bona part gràcies a la indústria càrnia. Gairebé un 28 % del volum de negoci de la demarcació prové de l'àmbit alimentari i dels serveis que hi estan relacionats.

Així ho ha destacat la vicepresidenta segona, Gemma Geis, durant la seva intervenció: «Més enllà de les xifres, hi ha els valors intangibles que expliquen aquest èxit. La qualitat del producte, la tradició ramadera, la innovació en els processos de producció i l'adaptabilitat en les noves tendències de consum són factors clau per al creixement sostingut d'aquesta activitat al nostre territori». 

Sota el lema «Real meat, real care», l'edició d'enguany posa l'accent en el fet de reivindicar la carn autèntica, segura i de qualitat, produïda de manera respectuosa amb el benestar animal, el medi ambient i la societat. Fins ara, el congrés només s'havia celebrat una vegada a Catalunya, l'any 1998 a Barcelona. 

El programa inclou ponències magistrals i sessions tècniques centrades en temes com la sostenibilitat, el benestar animal, les tecnologies emergents, la qualitat i seguretat dels productes carnis, la biologia muscular, el comportament del consumidor i la relació entre la carn i la salut humana. 

Aquesta part més científica es complementa amb un programa social, que combina visites a llocs emblemàtics, degustació de gastronomia local i coneixements tècnics sobre la indústria local. 

Dels participants en l'ICoMST, el 80 % són investigadors o professors universitaris que treballen en recerca relacionada amb la carn o els productes híbrids, mentre que el 20 % restant són professionals i empreses del sector carni, genètic i nutricional.