Notícies

Inaugurada la nova exposició de l'Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols, que connecta la pintura i la música

Foto : Inaugurada la nova exposició de l'Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols, que connecta la pintura i la música

Sota el títol Sons. Analogies musicals a la pintura, s'hi poden veure 43 obres de la col·lecció de pintura catalana dels segles XIX i XX de la baronessa, algunes de les quals no s'havien exhibit abans

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha assistit a l'acte d'obertura oficial de la mostra, que es pot visitar fins al 12 d'octubre

Sant Feliu de Guíxols va inaugurar divendres una nova edició de la Col·lecció Carmen Thyssen, amb l'exposició Sons. Analogies musicals a la pintura, al Monestir. Es tracta d'una mostra que connecta la pintura i la música i que està integrada per 43 obres de la col·lecció de pintura catalana dels segles XIX i XX de la baronessa, amb peces de Josep Amat, Santiago Rusiñol, Eliseu Meifren, Ramon Martí i Alsina o Modest Urgell. 
 
Entre aquestes obres, destaca Rambla, al matí (1930), un oli sobre tela de Josep Amat, que ha estat adquirit recentment per la col·lecció i que s'exposa per primera vegada al públic. Una peça que s'acompanya d'una filmació realitzada pel també pintor Joaquim Mir en què es veu Amat pintant aquest quadre.

La inauguració oficial ha comptat amb la presència de la baronessa Carmen Cervera i la seva filla Carmen Thyssen; l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols i diputat de la Diputació de Girona, Carles Motas; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el subdelegat del Govern de l'Estat a Girona, Pere Parramon, entre d'altres autoritats. 

Aquesta exposició s'ha vist abans al Museu Thyssen d'Andorra, tot i que a Sant Feliu de Guíxols hi incorpora diverses novetats. A part de les obres mai exhibides abans, l'exposició rendeix tribut a un dels personatges més il·lustres del municipi, el compositor Juli Garreta l'any del centenari de la seva mort i dels 150 anys del seu naixement.

De fet, en un espai del recorregut expositiu, hi ha bustos del músic, obra de l'escultor Joan Balmaña, partitures, fotografies, retrats i un escrit de la vídua de Garreta i del seu germà en què expliquen què els sembla el bust realitzat per Balmaña. La música de Garreta també acompanya algunes de les obres exposades com les que tenen relació amb Sant Feliu de Guíxols, com Paisatge de costa de Jaume Pons.

Les peces musicals es poden escoltar en paral·lel mentre es fa la visita mitjançant un sistema digital accessible per codi QR. La comissària de l'exposició, Pilar Giró, explica que estan pensades com a extensions auditives de la pintura.

 

Tres exposicions simultànies

Paral·lelament, l'Espai Thyssen també ofereix dues mostres més aquests mesos. D'una banda, Dansa cromàtica, homenatge a Garreta, que signa Àlex Pallí. I, d'altra banda, Gestos persistents, que posa en diàleg peces iberes, gregues i romanes amb creacions de ceramistes contemporanis.

Els tres projectes, que es podran veure fins al 12 d'octubre, es connecten a través d'un relat comú: l'art com a espai de vivència compartida, sensibilitat i transformació cultural.

Prèviament a l'obertura oficial de l'exposició, la Camerata de Música Catalana, dirigida per Jofre Bardolet, ha fet un concert a la plaça del Monestir, on han interpretat tres peces del compositor Juli Garreta davant un nombrós públic.