
La gala ha reunit 450 assistents i ha reivindicat la tasca de Ramon Noguera i el model de les entitats socials com a garantia per a l'atenció digna de les persones amb discapacitat
La Fundació Ramon Noguera, entitat social sense ànim de lucre que dona suport a persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies, ha celebrat els seixanta anys amb una gala al Palau de Fires de Girona que ha comptat amb l'assistència d'unes 450 persones.
A l'acte de celebració hi han assistit nombroses autoritats i personalitats de la societat gironina, entre les quals hi havia el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l'alcaldessa accidental de Girona i vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Gemma Geis; la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, i portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya, Sílvia Paneque; el president de la Fundació Ramon Noguera, Salvi Amagat, i el cuiner d'El Celler de Can Roca, Joan Roca.
L'esdeveniment ha servit per reivindicar la tasca del seu fundador, Ramon Noguera, i per reclamar-ne un reconeixement institucional. També s'ha defensat el model d'entitats socials no lucratives com a eina que ofereix garanties a l'atenció digna de les persones amb discapacitat, al mateix temps que s'ha alertat del risc que aquest model pugui desaparèixer amb el temps per la irrupció i el creixement dels interessos privats.
Durant la gala s'ha repassat la història de la fundació, destacant-ne el creixement i l'evolució _actualment compta amb més d'una vintena de centres i serveis ubicats a diversos punts de Girona i a la comarca del Gironès, així com amb un equip format per 453 professionals, gairebé la meitat dels quals són persones amb discapacitat. Una xerrada de Josep Roca, sommelier del restaurant El Celler de Can Roca, i un homenatge als padrins pel seu suport a la tasca de l'entitat han donat pas a un sopar a càrrec del càtering de la fundació.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha celebrat poder acompanyar la Fundació Ramon Noguera en la commemoració d'aquests seixanta anys dedicats a fer realitat una societat més justa, més inclusiva i més respectuosa amb els drets de totes les persones.
«Sens dubte, a la Diputació de Girona fem nostra la missió de la Fundació Ramon Noguera: garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, millorar la seva qualitat de vida i, amb això, contribuir a construir una societat més solidària, on la diversitat sigui vista com una riquesa i on tothom pugui sentir-se part activa i valorada. Aquest compromís, però, no seria possible sense la col·laboració estreta amb institucions, entitats i la societat civil en general, i sobretot sense els pares i mares amb fills amb capacitats diferents i els professionals que els atenen», ha assenyalat el president Noguer.
Lourdes Juscafresa i Delfí Geli, nous padrins
La gala celebrada al Palau de Fires també ha servit per retre homenatge als padrins, a aquelles persones que, al llarg de la història de la fundació, han donat suport a la tasca social de l'entitat. Se'ls ha volgut agrair la col·laboració i el compromís amb la causa, amb l'entrega d'un pin commemoratiu amb un dibuix d'un tortell dissenyat i elaborat per usuaris del Centre Ocupacional de Llagostera. Persones com Guillem Terribas, Mohamed El Amrani, Josep Roca, Ferran Vila, Maria Rosa Terradellas, Josep Maria Fonalleras, Salvador Sunyer i Albert Mateos han rebut aquest reconeixement de la mà de Pepita Perich, vicepresidenta del Patronat de la Fundació Ramon Noguera.
Durant l'acte, s'han nomenat dos padrins nous. És el cas de Delfí Geli, president del Girona FC des de fa una dècada, a qui s'ha agraït el suport a la Lliga Genuine, competició que fa possible que esportistes gironins amb discapacitat puguin competir contra clubs de la resta de l'Estat. També Lourdes Juscafresa, directora dels serveis d'acolliment residencial de la fundació, a qui s'ha agraït la implicació i la professionalitat després de molts anys formant part del projecte.
Abans de cloure la jornada, amb un sopar a càrrec del càtering de la fundació, els assistents han presenciat en directe una coreografia del Grup Aeròbic FRN, liderat pel preparador físic i entrenador de l'entitat, Cesc Masó. Aquest grup es va formar el 2013 amb usuaris del Servei de Teràpia Ocupacional i duu a terme diferents exhibicions a les festes del centre. A part, ha estat convidat al Crea Xarxa d'EUSES i ha actuat davant més de dues mil persones a l'Auditori de Girona en el marc dels Jocs Emporion.