
El projecte «Restauració d'infraestructures verdes per als pol·linitzadors en paisatges fragmentats» (BeeConnected SUDOE) es desenvoluparà a Espanya, França i Portugal
La Diputació de Girona n'és un dels socis i desenvoluparà accions pilot a la demarcació durant els tres propers anys
El projecte BeeConnected SUDOE contribuirà a la conservació de la biodiversitat de pol·linitzadors silvestres al sud-oest d'Europa (zona SUDOE) mitjançant la creació i restauració d'infraestructures verdes en entorns agrícoles i periurbans. L'objectiu de la iniciativa és que millori la connectivitat entre zones fragmentades d'alt valor natural de manera sostenible i resilient, en línia amb els principis del Pacte Verd Europeu.
Per aconseguir un objectiu tan ambiciós, es realitzaran, des d'ara i fins al 2028, accions específiques de restauració ecològica d'hàbitats en les quatre zones pilot del projecte -una de les quals, les comarques gironines_, per afavorir la conservació de pol·linitzadors silvestres en entorns agrícoles i periurbans.
A cadascuna de les zones pilot de l'Estat espanyol, França i Portugal s'aplicaran les mesures de millora d'hàbitat identificades com a prioritàries per als pol·linitzadors, segons les principals problemàtiques específiques de cada zona.
Es portaran a terme actuacions de recuperació d'hàbitats degradats, acompanyades de sembres de plantes entomòfiles (que pol·linitzen mitjançant insectes) com a recurs alimentari, o canvis en les pràctiques de maneig de la vegetació per optimitzar la disponibilitat de recursos florals per als pol·linitzadors. A més, s'instal·laran estructures per facilitar-ne la nidificació.
La Diputació de Girona s'ha implicat activament en el BeeConnected SUDOE, que compta amb fons Interreg SUDOE de la Unió Europea. Coordinat per la Universitat Autònoma de Madrid, hi participen la Universitat de Bordeus (França), la Universitat de Coïmbra (Portugal) i el consorci Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) a la part científica.
La Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO/BirdLife) s'encarregarà de les accions de sensibilització, mentre que la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, la Cambra Municipal de Coïmbra i la Diputació de Girona desenvoluparan accions al territori.
Reptes per als tres propers anys
El sud-oest d'Europa disposa d'una superfície protegida àmplia inclosa a la Xarxa Natura 2000, de manera que la conservació d'aquest patrimoni natural és un element prioritari. No obstant això, els espais naturals de la Xarxa estan, en general, poc connectats, ja que entre ells hi ha zones agrícoles intensives o zones urbanes i periurbanes. Aquest és un problema comú a tota aquesta regió que posa en risc l'efectivitat de la Xarxa, amb conseqüències particularment negatives sobre els pol·linitzadors silvestres.
BeeConnected SUDOE és una gran oportunitat per afrontar aquests reptes a través de casos pilot en contextos rurals i periurbans que representen els principals escenaris de fragmentació del territori, a partir del disseny i la implementació d'accions de suport a la biodiversitat de pol·linitzadors silvestres a la regió d'Europa amb major nombre d'espècies, que s'exposa a diversos riscos derivats de la fragmentació de la biodiversitat.
Aquest projecte, per tant, posarà en valor i millorarà el patrimoni natural del sud-oest d'Europa dissenyant i implementant estratègies adaptades als principals reptes territorials de l'espai SUDOE. És un territori perifèric especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic.
Els objectius del projecte permetran augmentar la resiliència dels hàbitats favorables per als pol·linitzadors silvestres. A més, els casos pilot contribuiran a enfortir les relacions entre els espais urbans i rurals, i seran exemples de referència per implementar estratègies de solucions basades en la natura.
Finalment, la millora en la connectivitat territorial dels hàbitats favorables per als pol·linitzadors silvestres implicarà l'aplicació de bones pràctiques que permetin la col·laboració entre diferents tipus de territoris.
El pressupost total del projecte és de 1.373.723,11 euros, dels quals 1.030.292,33 euros corresponen al cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).