Notícies

El dossier «Lluitadores. El paper de les dones durant la Guerra Civil», a la Revista de Girona de juliol i agost

Foto : Fotògraf: Pere Duran / Nordmedia

La Diputació de Girona ha publicat el número 351 de la Revista de Girona, que correspon als mesos de juliol i agost de 2025. Aquest número inclou el dossier que porta per títol «Lluitadores. El paper de les dones durant la Guerra Civil», coordinat per Glòria Granell Nogué. 

L'acte de presentació ha tingut lloc avui dijous, 17 de juliol, al Museu d'Història de Girona,  i ha consistit en una taula rodona en què han intervingut Gemma Busquets, periodista, i Glòria Granell, i que ha moderat Gerard Bagué, director de la Revista de Girona. També hi han participat Gemma Geis, vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, i Sílvia Planas, directora del Museu d'Història de Girona. 

La Revista de Girona és una publicació bimestral que té com a objectiu difondre treballs de recerca i de divulgació cultural que incloguin com a àmbit preferent el territori de les comarques gironines. Conté diverses seccions, entre les quals destaca el dossier temàtic de cada número, en què es recullen diferents testimonis del passat i del present del territori gironí. 

En el dossier d'aquest número s'analitzen en profunditat les diverses formes de participació femenina a les comarques gironines durant la Guerra Civil. En aquest període, les dones van resistir com van poder enmig d'una societat trencada i marcada per la violència, i van tenir un paper actiu i essencial en molts àmbits: des de la llar fins al front de batalla, en la cura de les persones, la cultura, l'educació o la política. Tal com diu Montserrat Abelló, «Parlen les dones», i escoltar les seves veus ens ajuda a entendre la complexitat i la totalitat d'aquells temps des de múltiples perspectives. 

El dossier «Lluitadores. El paper de les dones durant la Guerra Civil» conté una introducció de Glòria Granell i els articles «Dones i guerra a casa de les Masó», de Rosa Maria Gil; «Elles escriuen la guerra: Dietaris i autobiografies de la Guerra Civil escrits per dones», de Glòria Granell; «La guerra per la normalitat: Les bibliotecàries gironines durant la Guerra Civil Espanyola», de Blai Gasull; «Les mestres durant la guerra (1936-1939)», de Salomó Marquès; «"Estic viu...": Cartes de guerra i cartes de padrines, uns documents íntims que també expliquen la nostra història», d'Alba Sabaté; «Infermeres a la Guerra Civil», d'Alícia Baltasar; «Les dones passadores durant la Guerra Civil», de Laia Perearnau; «Les companyes del front: Milicianes del fusell i la bata blanca», de Gemma Busquets; «Apunts sobre dones radiofonistes i periodistes durant la Guerra Civil», d'Alba Sabaté; «Literatura en guerra», de Glòria Granell, i «Exiliades però compromeses: La militància es manté després de la derrota», de Gemma Busquets.

 

Altres temes de què tracta la Revista de Girona número 351

Aquest número també inclou, entre altres continguts, un reportatge sobre l'estació de Portbou en el seu centenari, del periodista Joaquim Bohigas, i els articles «Les abelles que no fan mel», del biòleg Narcís Vicens, i «Les fonts de Sant Hilari Sacalm» (dins la secció «Medi ambient»), de l'arquitecte Òscar Farrerons. D'altra banda, l'escriptor Josep Campmajó fa memòria de l'ofici de rellotger a «Rosa Comas Freixas, rellotgera» (a la secció «Memòria d'un ofici»), i el fotoperiodista Martí Albesa publica un reportatge fotogràfic sobre el tresor d'Urtx. I, per acabar, també destaca l'entrevista de Mariona Masgrau a Roser Juanola i Joan Sala, impulsors de l'educació artística.