
El vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha donat la benvinguda als participants de la jornada, que ha tingut lloc a l'auditori de Banyoles
La trobada està organitzada per la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut Ramon Muntaner i el Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles
Avui, dissabte, ha tingut lloc a Banyoles la XXX Trobada de Centres d'Entitats Locals i Comarcals de les Terres de Girona, organitzada per la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC), l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) i el Centre d'Estudis Comarcals (CEC) de Banyoles, que enguany actua com a entitat amfitriona.
En la inauguració hi han participat Miquel Cuenca, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Banyoles; Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Pere Macias, doctor enginyer i membre numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; Carles Gorini, investigador de l'Institut Català de RecercCCEPC a en Patrimoni Cultural; Narcís Figueras, president de la i vicepresident segon de l'IRMU; Roser Masgrau, presidenta del CEC de Banyoles, i Pere Freixas, representant de l'Institut d'Estudis Gironins.
La trobada d'enguany tenia com a títol «Projectes ferroviaris a les terres de Girona: història, patrimoni i... futur?», i ha permès fer aportacions des de les diverses comarques, en totes les quals hi ha hagut experiències en l'àmbit ferroviari al llarg de la història. Des del tren que uneix Barcelona amb la frontera francesa fins als anomenats trens petits, passant per línies vinculades a explotacions mineres o bé projectes i esborranys que no es van arribar a materialitzar. De tot plegat, en resten testimonis documentals i de vegades traces físiques i elements patrimonials sobre el terreny.
Diversos trens de via estreta van tenir vigència durant un temps fins que es van abandonar als anys seixanta del segle XX, i els seus traçats han esdevingut vies verdes amb un notable ús en activitats de lleure. Els darrers anys es torna a parlar de projectes de tramvies per relligar espais i permetre una nova mobilitat per fer front a les necessitats actuals i a la crisi climàtica.
S'han dictat dues ponències. Una de caràcter retrospectiu i l'altra amb mirada al present i al futur: «El tren a la regió de Girona: perspectiva històrica i patrimoni», a càrrec de Carles Gorini, i «Projectes ferroviaris: present i futur», a càrrec de Pere Macias.
També s'ha presentat el llibre d'Elvis Mallorquí Beguins a Girona: Orígens, persecució i aniquilació d'un grup herètic durant les Corts de 1321.
La jornada ha finalitzat amb un itinerari per la Banyoles medieval i una visita al monestir de Sant Esteve i al retaule de la Mare de Déu de l'Escala, a càrrec de Pere Freixas.
El vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, Jordi Camps, ha comentat en la seva intervenció: «La Diputació de Girona sempre ha valorat molt positivament la tasca que feu als centres d'estudis locals i comarcals. La vostra dedicació a la recerca, a la preservació del patrimoni i a la difusió del coneixement és fonamental per al territori. Per això, el nostre suport no es limita a aquesta trobada: tenim un compromís ferm i continuat amb la vostra activitat».
«Aquest compromís es concreta, entre altres accions, en les dues línies de subvencions anuals que oferim per a publicacions i activitats dels centres i instituts d'estudis. Sabem que la demanda ha anat creixent, i per això hem fet esforços per adaptar-nos-hi i donar-hi resposta en la mesura del que és possible», ha afegit Camps.