Notícies

L'estalvi energètic a la cuina, eix de les accions de la Diputació durant la Setmana Europea de l'Energia Sostenible

Foto : L'estalvi energètic a la cuina, eix de les accions de la Diputació durant la Setmana Europea de l'Energia Sostenible<

S'han editat vídeos d'una sessió de cuina que mostren com l'origen dels ingredients i el mètode de cocció incideixen en la despesa energètica

La campanya d'enguany tindrà lloc del 10 al 12 de juny i la corporació, com a organitzadora de l'esdeveniment, ofereix també recursos i activitats complementàries a entitats i ens locals

Conscienciar sobre la quantitat d'energia que consumeixen les elaboracions de productes que es cuinen a casa i donar a conèixer estratègies per reduir el consum energètic a la cuina, i contribuir així a mitigar els efectes del canvi climàtic. Aquests propòsits centraran les accions que durà a terme la Diputació de Girona, a través del servei de Medi Ambient, durant la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, del 10 al 12 de juny.

A partir d'una sessió de cuina al Foment de Girona amb el cuiner i divulgador gastronòmic Jordi Àvila i l'experta en comunicació ambiental Ana Villagordo, sota el títol de «Cuinergia», s'han editat una sèrie de vídeos que posen de manifest com l'origen dels ingredients i el mètode de cocció poden reduir substancialment el consum energètic i les emissions de CO2 dels plats. 

Per demostrar-ho, s'han seleccionat dues receptes: l'amanida de cogombre i quefir de llet d'ovella i els fideus amb calamars. En tots dos casos, els ingredients importats, que arriben en vaixell o en avió, generen moltes més emissions que els productes locals, que es mouen en camions lleugers i trajectes curts. A més, el consum energètic es redueix en un 20 % si es fa servir inducció o fins a un 30 % si es tapen les olles. 

En el cas de l'elaboració dels fideus amb calamars, per exemple, les emissions totals si el producte és de quilòmetre zero suposen 0,2115 quilos d'equivalent de CO2. Aquesta xifra gairebé es duplica si els productes arriben d'uns 5.000 quilòmetres de distància (0,3835 quilos d'equivalent de CO2). 

«Podem cuinar d'una forma molt més sostenible sense perdre ni un bri de sabor ni de nutrient. Només calen ingredients locals, una cocció més eficient i, sobretot, ser conscients de com les nostres receptes poden millorar el món», ha destacat el diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot. 

El vídeo complet d'aquesta sessió de cuina es pot veure al canal de YouTube de la Diputació de Girona. Durant la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, les xarxes socials de la corporació difondran l'elaboració de les dues receptes, acompanyades del seu impacte energètic. A més, el proper número de la revista Milfulls de la Diputació de Girona, que es distribuirà durant el juliol als mercats municipals de les comarques gironines, també inclourà l'impacte energètic d'una d'aquestes receptes. 

Les organitzacions supramunicipals i locals de Catalunya, entre les quals hi ha la Diputació de Girona, donen suport als ens locals i centres educatius per complementar les accions que organitzin en el marc de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible. En aquest sentit, la corporació ofereix diversos recursos en préstec, com «Més o Menys?», «Tu tens l'energia» i «Wattiaigua», o exposicions itinerants com «Cap a on anem?» o «Euronet 50/50», relacionades amb l'esdeveniment. Tots aquests recursos es poden trobar al lloc web del Cilma

Paral·lelament, les oficines de transició energètica de la Diputació de Girona oferiran activitats per a tots els públics durant la Setmana. 

A la Cerdanya, les activitats tindran lloc entre el 10 i el 12 de juny, amb exposicions, tallers i recursos interactius. El dia 10 de juny, es farà una presentació en línia de la xarxa d'oficines de transició energètica i una formació presencial sobre biomassa i xarxes de calor. Els dies 11 i 12 hi haurà tallers per infants i joves, activitats teatrals i xerrades sobre renovables i sortides professionals, moltes amb inscripció prèvia.

Al Gironès, el 18 de juny es durà a terme la jornada «Energies renovables i territori al Gironès». Adreçada a càrrecs electes i tècnics municipals, la jornada inclourà ponències sobre el futur energètic de la comarca, casos d'èxit i una taula de debat territorial.

 

Sobre la Setmana Europea de l'Energia Sostenible

La Setmana Europea de l'Energia Sostenible és una iniciativa de la Comissió Europea que té l'objectiu de promoure l'eficiència energètica i les energies renovables a la Unió Europea i altres països.

Durant el període de la campanya, s'organitzen esdeveniments i activitats per tot Europa, incloent-hi conferències, tallers, visites a instal·lacions, concursos i altres iniciatives. Els esdeveniments estan oberts al públic en general i són dirigits a professionals del sector energètic, representants polítics, empreses, organitzacions no governamentals, i ciutadans interessats en l'energia sostenible.