Notícies

La Diputació de Girona compra l'edifici de la plaça de la Diputació, 3, de Girona per 4.580.000 euros

Foto : La Diputació de Girona compra l'edifici de la plaça de la Diputació, 3, de Girona per 4.580.000 euros

El Ple de la corporació també ha aprovat crear la central de compres iCentral per centralitzar la compra de subministraments, serveis i obres per facilitar ofertes de compra conjunta que suposin un estalvi de costos, una millora de la gestió i un augment de la qualitat dels serveis contractats pels ajuntaments de la demarcació

El Plenari ha aprovat per unanimitat la moció presentada per la CUP-Som Poble per a la renaturalització de la Gola del Fluvià

El Ple de la Diputació de Girona, en la sessió del mes d'abril, que ha tingut lloc avui, ha aprovat l'adquisició, de forma directa, a títol de compravenda, lliure de càrregues i gravàmens, de l'immoble situat a la plaça de la Diputació, 3, de Girona. Es tracta de la finca registral núm. 4520, amb codi registral únic 17009000657832 i referència cadastral 5280102DG8458A0001UW. L'adquisició, subjecta al que estableix el plec de clàusules administratives particulars aprovat per la Resolució de 6 de març de 2025, es farà pel preu de 4.580.000,00 euros.

En els darrers anys s'ha posat de manifest la necessitat de disposar de nous espais propis per resoldre la manca d'espais suficients i adequats per al personal empleat de la Diputació de Girona i el seu grup institucional. Aquesta necessitat ha estat avalada per un informe del director corporatiu d'Organització i Recursos Humans de la corporació.

Així mateix, la Presidència ha redactat una memòria justificativa de la compra directa de l'immoble basant-se en la seva especial idoneïtat i tenint en compte que l'operació compleix els requeriments que exigeix la normativa catalana sobre patrimoni dels ens locals per procedir a la compra directa sobre la base de les peculiaritats del bé. Així doncs, l'immoble passarà a ser de titularitat pública per a usos propis de la Diputació de Girona i el seu grup institucional, a fi de donar cobertura a una part de les necessitats d'espai constatades. 

La voluntat de la Diputació de Girona és remodelar íntegrament l'actual edifici de la Casa de Cultura per a ser en un futur la seu de la corporació amb la idea d'ubicar-hi diferents serveis. La compra de l'edifici pot respondre a les necessitats de mantenir el Conservatori de Música Isaac Albéniz en un lloc cèntric i accessible, ben a prop de la ubicació actual.

Creació de la central de compres de la Diputació de Girona, iCentral
Les tècniques de centralització de les adquisicions són cada vegada més habituals a la majoria d'estats membres de la Unió Europea. Les centrals de contractació tenen la funció de fer adquisicions, gestionar sistemes dinàmics d'adquisició o adjudicar contractes públics i acords marc per a altres poders adjudicadors.

Després de set anys d'aplicació de la nova Llei de contractes del sector públic, s'ha constatat que els ajuntaments amb pocs habitants i pocs mitjans no poden aplicar la llei i, per tant, no estan prestant els serveis públics bàsics amb garanties i seguretat jurídica. 

Per ajudar a resoldre aquesta mancança, les diputacions han començat a actuar: la Diputació de Barcelona ha creat un servei d'assistència i una central de compres, i ara la Diputació de Girona també ha creat la central de compres iCentral. 

La iCentral ha estat creada amb una visió més local, a diferència de les centrals de compres actuals, que són d'àmbit català (ACM, Localret) i presten poca atenció a la problemàtica de cada ajuntament. La iCentral, en canvi, acompanyarà els ens locals de la demarcació en la gestió dels productes i serveis adquirits a través de la central de compres, i  nomenarà responsables de contractes que estaran en estreta relació amb els proveïdors i els ajuntaments. 

Per afavorir la introducció de les pimes en les licitacions de la iCentral, es proposa superar la divisió comarcal i fer deu divisions per esferes econòmiques o lots. A diferència de les grans centrals, que prioritzen grans territoris i grans empreses, la iCentral es regirà per aquesta distribució per lots, sempre que la licitació ho permeti. 

La iCentral funcionarà de manera coordinada amb les convocatòries de subvencions de la Diputació de Girona, per la qual cosa al mateix temps que es tregui una línia de subvencions també s'oferiran part de les prestacions a través de la central de compres. Així mateix, està previst establir una coordinació amb els consells comarcals per ajudar en la prestació dels seus serveis i obres.


Moció que presenta el grup CUP Som Poble per a la renaturalització de la Gola del Fluvià
El Ple de la Diputació de Girona, també ha aprovat per unanimitat la moció presentada pel grup CUP-Som Poble per a la renaturalització de la Gola del Fluvià.

L'acord aprovat és el següent: 

  1. Afirmar el suport de la Diputació de Girona a un projecte integral de renaturalització de la zona de la Gola del Fluvià, incloent els trams finals d'aquest riu i del rec Sirvent.
  2. Denunciar públicament l'ocupació il·legal del domini públic marítim-terrestre i les activitats sense autorització per part dels responsables de l'anomenat Fluvià Nàutic, reclamant-ne el cessament per evitar més danys al patrimoni natural i per tal que l'Ajuntament de Sant Pere Pescador i la Generalitat de Catalunya puguin garantir els drets de la ciutadania i l'interès públic que estan essent vulnerats.
  3. Instar el governs de la Generalitat i de l'Estat que executin, de manera immediata i subsidiària, les resolucions administratives pendents contra aquesta ocupació i activitats il·legals, així com que reprenguin els plans anunciats per a la renaturalització de l'espai.
  4. Comunicar aquests acords al Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya; al Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic del govern de l'Estat; al Consell Comarcal de l'Alt Empordà i als ajuntaments de Sant Pere Pescador i de Castelló d'Empúries.