Notícies

La primera edició dels Roca Awards premien la fusió entre la literatura i la gastronomia

Foto : La primera edició dels Roca Awards premien la fusió entre la literatura i la gastronomia

La Diputació de Girona dona suport a aquests guardons, que consten de sis categories i han estat promoguts pels germans Roca

L'Esperit Roca, ubicat al castell de Sant Julià de Ramis, ha estat escenari aquest dilluns al vespre del lliurament de la primera edició dels Roca Awards. Els guardons neixen amb la missió de promoure i posar en valor la literatura gastronòmica fent ressaltar la riquesa, creativitat i diversitat d'aquesta narrativa en un moment de gran innovació i reconeixement en aquest sector. 

En total, consten de sis categories: tres premis a la millor publicació gastronòmica (una en català, una en castellà i una en anglès), un premi al millor article de premsa sobre gastronomia i, finalment, dos premis a obres inèdites que es publicaran properament (una en català i l'altra en castellà). 

La gala ha comptat amb les intervencions, entre d'altres, del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l'alcaldessa accidental de Girona, Gemma Geis; la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque; el segon tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el xef Joan Roca. A més, hi han assistit figures destacades del periodisme, la televisió i la gastronomia. 

En la seva intervenció, el president, Miquel Noguer, ha valorat la «visió, generositat i compromís» dels germans Roca amb les comarques gironines: «Ens sentim profundament orgullosos de poder acompanyar-vos en aquest projecte. Perquè el futur del nostre territori passa per donar suport a la creativitat, a la cultura i a la sostenibilitat que la bona gastronomia promou». 

La tria per escollir els guanyadors l'ha feta un jurat format per diversos periodistes i experts del món de la literatura i de la gastronomia. Els guanyadors han estat els següents: 

  • Premi a la millor obra en català: Marina Monsonís per Mare Mar
  • Premi a la millor obra en castellà: Pescaderías Coruñesas per Agallas
  • Premi a la millor obra en anglès: Jill Norman per The English Table. Our Food Through the Ages
  • Premi al millor article de premsa sobre gastronomia: Lakshmi Aguirre per l'article «Rocío, Tapas y Sushi o el Silencio de Itamae»
  • Premi a les millors obres inèdites: en català, Josep Amorós per Menú degustació; en castellà, Roger Ortuño per El libro del sake.

 

Els premis tenen una dotació de 7.000 euros en les categories d'obres publicades, de 1.500 euros i un forn Josper pel millor article de premsa i de 3.000 euros pels premis a les millors obres inèdites. 

La primera edició d'aquests guardons està organitzada pels germans Roca, conjuntament amb els periodistes i experts en gastronomia Òscar Broc, Toni Garcia i Uri Altell. Aquest esdeveniment compta amb el suport de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Girona, que es reafirmen en el seu compromís amb la difusió i el reconeixement de la literatura gastronòmica.