
La diputada Míriam Lanero ha participat en la presentació del seminari a l'inici de la segona sessió
La sessió ha tractat les novetats en relació amb el règim local general, l'organització i el funcionament dels òrgans col·legiats
La Diputació de Girona organitza aquest seminari per analitzar temes d'actualització juridicoeconòmica, i fa un èmfasi especial en les darreres modificacions legals i jurisprudencials que afecten les entitats locals
Aquest matí s'ha dut a terme la segona sessió del XIII Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local, que ha tractat sobre l'evolució normativa, doctrinal i jurisprudencial de la Directiva 2014/24/UE de concessions.
La diputada Míriam Lanero ha donat la benvinguda als assistents i ha assenyalat que «el passat 26 de febrer de 2024 es va complir deu anys de l'aprovació de la Directiva 2014/23/UE, de concessions. Aquesta Directiva va ser molt innovadora, principalment per introduir l'existència de la transferència del risc operacional _concepte nou_ com a element determinant de l'existència del contracte de concessió».
La ponent d'aquesta sessió ha estat Eugenia López Mora, lletrada de la Generalitat de Catalunya i professora associada de dret administratiu de la Universitat de Barcelona.
El seminari està articulat en set sessions de treball presencials que comencen al març i que s'aniran desplegant periòdicament fins al novembre de 2025.
El seminari d'enguany tracta sobre temàtiques variades, en sintonia amb les necessitats del món local i els seus interessos:
- «Novetats sobre el règim local general. Organització i funcionament dels òrgans col·legiats» (realitzada el març).
- «Deu anys de la Directiva 2014/24/UE de concessions: valoració, reptes i experiències» (avui, 11 d'abril).
- «Els contractes patrimonials dels ens locals: aspectes conflictius» i «Les mutacions demanials» (9 de maig).
- «El dret d'accés a la informació pública als 10 anys de l'entrada en vigor de les lleis de transparència»; «Síndic de greuges. Avaluació en matèria de publicitat activa, el dret d'accés i les cartes de serveis»; «Resolucions destacades dictades per la GAIP en relació amb l'accés a la informació pública» (20 de juny).
- «L'execució del contracte d'obres i les seves problemàtiques»; «Presentació de la Instrucció de recepció i liquidació dels contractes de la Diputació de Girona» (26 de setembre).
- «La transformació digital, les eines emergents i les noves propostes normatives. Reptes i desafiaments per a la gestió de recursos humans a l'Administració local» (24 d'octubre).
- «L'informe resum de control intern: la peça clau per tancar el cicle de control intern anual»; «Principals pronunciaments del Tribunal de Comptes sobre la responsabilitat comptable en l'àmbit local» (21 de novembre).
En aquesta edició del seminari d'actualització juridicoeconòmica hi ha més de cent persones inscrites.