
La sessió s'emmarca en la col·laboració entre ambdues institucions, des del 2007, per oferir formació tècnica a treballadors públics en matèria d'urbanisme, arquitectura i habitatge
Davant l'impacte creixent dels habitatges d'ús turístic (HUT) en el mercat residencial i la complexitat de la seva regulació, la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) impulsen una jornada tècnica per donar eines als ens locals per gestionar aquest fenomen amb rigor i criteri urbanístic.
Aquesta sessió formativa, que ha tingut lloc en format en línia aquest divendres i que ja compta amb més de 100 inscrits, vol donar resposta als dubtes que ha generat l'aplicació del Decret llei 3/2023, de 7 de novembre, sobre el règim urbanístic dels HUT, que afecta prop de setanta municipis de les comarques gironines. S'hi ha abordat aspectes clau com la tramitació de noves llicències, l'elaboració d'ordenances reguladores, i mecanismes de seguiment i control d'aquest tipus d'allotjaments.
El curs s'adreça especialment al personal tècnic i administratiu dels ajuntaments i consells comarcals, càrrecs electes i professionals de l'àmbit de l'habitatge. Entre el professorat, s'hi compten experts com Víctor Puga, secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana; Joan Abad, de la Direcció General de Turisme; i Joan Fandos, responsable territorial de l'OGE a les Terres de l'Ebre.
La jornada forma part del programa formatiu impulsat conjuntament per la Diputació de Girona i el COAC Girona que va néixer en el marc del conveni de col·laboració de l'any 2007. Aquesta aliança permet oferir formació especialitzada i gratuïta als professionals del sector públic, amb l'objectiu de millorar la gestió urbanística i garantir el dret a l'habitatge des dels municipis.
Al llarg d'aquest 2025, la col·laboració entre les dues institucions també preveu la realització d'altres cursos i jornades sobre urbanisme i habitatge, com ara el Curs d'urbanisme i habitatge, el curs de llicències urbanístiques, la jornada sobre la protecció de la legalitat urbanística i el curs d'Inspeccions tècniques d'edificis (ITE).
L'any passat, més d'un centenar de professionals van participar en accions formatives similars, entre les quals van destacar el curs per a arquitectes municipals de petits municipis, la jornada de rehabilitació energètica i el curs sobre sòl no urbanitzable (SNU), confirmant la bona acollida i l'interès creixent d'aquestes propostes entre el personal tècnic del territori.