
El Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona presenta un estudi dedicat al perfil del cicloturista que visita la Costa Brava i el Pirineu de Girona
Més de la meitat dels cicloturistes organitzen el seu viatge a la destinació utilitzant agències de viatge genèriques o operadors turístics, i generen una despesa mitjana de 4.297 euros
Avui s'ha presentat l'estudi «Anàlisi de les Vacances Esportives de Cicloturisme a la Costa Brava i el Pirineu de Girona», impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona i encarregat al Grup de Recerca ONIT-INSETUR de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona. A l'acte han participat Jordi Masquef, diputat i vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i la Dra. Natàlia Ferrer, professora i coautora del treball.
L'estudi, publicat al febrer de 2025, analitza el fenomen del cicloturisme a la demarcació de Girona des de diversos aspectes: perfil del cicloturista, comportament del consum i la despesa, i percepció de la destinació per part del visitant. El treball s'ha elaborat mitjançant enquestes en sis punts d'una selecció de rutes ciclables a més de 400 participants, en el període comprés entre el 23 de setembre i 29 d'octubre de 2024.
Entre els resultats més destacables del treball hi ha que el cicloturista que visita la Costa Brava i el Pirineu de Girona és majoritàriament home (el 74 %), d'entre 46 i 60 anys (el 44 %), amb estudis superiors (el 64 %) i ingressos mitjans o alts. Viatja amb família o amb amics i s'interessa per la descoberta de la natura i les experiències socials durant la pràctica esportiva. La principal font de coneixement sobre la destinació són les recomanacions de coneguts, seguit per les cerques a internet i a les publicacions i recomanacions a les xarxes socials.
Pel que fa a la procedència, un de cada quatre cicloturistes és de l'Estat espanyol, majoritàriament de Catalunya (el 14 %), mentre que els cicloturistes internacionals més freqüents són el francès (el 19 %), el britànic (el 14 %), el nord-americà (el 12 %), el belga (el 9 %) i el neerlandès (el 7 %), per aquest ordre.
L'estudi presenta dades sobre l'organització del viatge i l'estada. El 52,6 % dels cicloturistes organitzen el viatge mitjançant la intermediació, és a dir, utilitzen agències de viatge genèriques (31,8 %) i operadors turístics especialitzats (21,8 %). Per nacionalitats, els nord-americans i els canadencs són els que més opten per viatjar a la destinació amb paquet turístic, i els que menys ho fan són els catalans.
Pel que fa a la despesa mitjana en paquets se situa en 4.298 euros per persona. De manera més segregada, la despesa mitjana del turista internacional és de 4.491 euros -essent la més elevada la del cicloturista nord-americà, de 6.544 euros, i la més baixa, la del turista belga, de 2.321 euros de mitjana-, i la despesa mitjana del cicloturista estatal és de 1.148 euros.
Pel que fa al cicloturista que s'organitza el viatge i l'estada de manera independent, representa el 45 %. Es calcula que té una despesa mitjana de 1.015 euros per persona i aquest turista utilitza serveis com la restauració, l'allotjament, el transport i, en menor mesura, el lloguer i reparació de bicicletes o la compra d'accessoris. Procedeix majoritàriament de Catalunya, la resta de l'Estat espanyol, França i Bèlgica.
Tanmateix, el 2,6% dels cicloturistes indica haver reservat l'estada amb altres opcions, com ara estades rebudes com a regal.
L'estudi mostra que la majoria dels cicloturistes prefereixen establir un 'camp base' des del qual organitzen les seves rutes i activitats, valorant la comoditat i la proximitat als serveis i rutes ciclistes. Així, vuit de cada deu cicloturistes escullen allotjar-se en un sol establiment durant la seva estada a la destinació, i preferentment opten per hotels, seguits per apartaments d'ús turístic. La durada mitjana de nits a la destinació se situa en 4,67 nits, tot i que varia en funció de la nacionalitat. En general, els serveis més utilitzats pels cicloturistes són la restauració, l'allotjament, els transport i el lloguer de bicicletes.
El treball esmenta les rutes ciclables més populars del territori, essent les més destacades Rocacorba i les vies verdes de Girona. En un segon nivell hi ha les rutes i sortides a punts com Els Àngels, el monestir de Sant Pere de Rodes i Lloret de Mar - Tossa de Mar.
La percepció de la destinació
L'estudi presenta un elevat grau de satisfacció del cicloturista a la destinació, de 4 sobre 5, pel que fa a la varietat i qualitat de les rutes ciclables. Alhora, es valoren notablement elements de la destinació com ara els atractius paisatgístics i l'entorn natural, la gastronomia local, el patrimoni cultural i l'allotjament. Els britànics són els que valoren millor l'estada global, seguits pels nord-americans i els canadencs, que també puntuen molt alt en atractius culturals, rutes i hospitalitat.
El diputat i vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, Jordi Masquef, ha comentat: «El cicloturisme és un producte turístic de qualitat, desestacionalitzador i essencialment sostenible, fortament consolidat a la Costa Brava i el Pirineu de Girona i en continu creixement». Masquef ha afegit: «Aquest estudi és una eina que posem a disposició del nostre sector perquè coneguin millor al client i defineixin actuacions comercials i promocionals més concretes i eficients en els mercats d'interès».
Així mateix, el proper dijous, 10 d'abril, el resultat de l'estudi es dona a conèixer entre els professionals del sector turístic mitjançant una presentació a distància en la que s'han inscrit una setantena de professionals.