
La revista, en paper i trimestral, és l'avantsala del diari digital de cultura El Foment Digital, i els dos mitjans s'han presentat aquest dimarts a Girona
La vicepresidenta de la Diputació Gemma Geis ha participat en la presentació dintre dels actes del cinquè aniversari d'El Foment
El periodisme en llengua catalana incorpora a partir d'aquesta setmana un nou projecte que, en realitat, en són dos: la revista trimestral en paper El Foment i el diari digital de cultura El Foment Digital, tots dos impulsats per la Fundació Cultural El Foment, que presideix l'empresari i filantrop català Candi Granés. El primer número de la publicació en paper, així com l'estat del projecte digital, s'han presentat avui dimarts a l'auditori de l'Espai Fundació "la Caixa" de Girona.
La revista El Foment està concebuda per donar valor a la potència de la cultura, la llengua i la gastronomia del conjunt de l'àmbit lingüístic català. Pels impulsors de la publicació, és fonamental assolir la màxima representació territorial a partir del cultiu dels gèneres clàssics del periodisme: entrevistes, reportatges, articles d'opinió... És una revista «de lectura reposada», diuen, amb entrevistes llargues i reportatges amb un pes molt important de la fotografia, tasca que recau principalment en el fotògraf Jordi Galderic.
La portada es dedicarà a un únic personatge, que serà el protagonista d'aquell trimestre. Per al primer número l'escollit ha estat l'escriptor Martí Gironell. A la revista també s'hi pot trobar un reportatge amb fotografies inèdites de Dalí i Gala a la seva casa de Portlligat fetes pel fotògraf Jacques Léonard, un personatge amb una vida molt intensa per bé que relativament desconegut. Entre altres peces cal destacar una mena d'entrevista-peça teatral a càrrec de Carme Sansa i Toni Albà; una altra entrevista que aprofundeix en els aspectes més personals de Josep Miquel Arenas (Valtònyc); el primer capítol d'una sèrie sobre les dones més rellevants de la societat i la cultura catalanes, i una recepta que rescata un plat típic de la cuina catalana: la patata emmascarada.
La revista es distribuirà en els principals quioscos de Catalunya, on es podrà comprar al preu de 9,50 euros; estarà disponible per subscripció, i en el cas de la demarcació de Girona, on la Fundació Cultural El Foment té la seu, se'n farà una distribució punt per punt en centres de màxima afluència de públic. En total s'han imprès 7.000 exemplars.
L'acte de presentació de la revista, que també ha servit com a acte institucional de celebració del cinquè aniversari d'El Foment, ha estat conduït per la periodista i cap de programes de Ràdio 4 Montse Rigall, i ha comptat amb la presència de l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Gemma Geis, i la directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Isabel Bernal.
La vicepresidenta de la Diputació Gemma Geis ha destacat: «El Foment, amb la revista El Foment, de cultura, llengua i gastronomia catalanes, té punts en comú amb la tasca que fem des de la Diputació de Girona, com són la defensa de la llengua catalana _difonent-la i donant-li un lloc central en totes les vostres activitats_ i l'aposta per la gastronomia i els productes de proximitat _que també nosaltres promocionem des del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent, que reconeix els millors productes de les comarques gironines».
Han explicat el projecte Candi Granés, president de la Fundació, i el director de la publicació, el periodista i escriptor Andreu Mas, que també ha avançat les línies mestres del diari digital, que es llançarà al mercat els mesos vinents. L'acte ha estat amenitzat amb música del grup Nun.
La Fundació Cultural El Foment va néixer fa cinc anys per promoure el potencial de la cultura, la llengua i la gastronomia catalanes. En aquests cinc anys s'ha posicionat com un actor fonamental en la promoció cultural de Girona ciutat, en tot el que fa referència a la llengua catalana. Al capdavant del projecte hi ha l'empresari català Candi Granés, que està construint «un projecte a cent anys vista» que vol convertir-se en una peça destacada de l'entramat cultural del conjunt de l'àmbit lingüístic català.