
El Museu de l'Anxova i la Sal de l'Escala ha acollit la presentació, amb la participació de l'autora i del diputat de Cultura de la Diputació de Girona
Aquest divendres s'ha presentat al Museu de l'Anxova i la Sal de l'Escala el llibre La salaó de peix, de Lurdes Boix Llonch, publicat pel servei de Comunicació Cultural de la Diputació de Girona dins la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona».
La presentació ha anat a càrrec de l'autora del llibre i ha comptat amb la participació de Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Martí Guinart, regidor de Cultura de l'Ajuntament de l'Escala; Lurdes Boix, autora de La salaó de peix; Rosa Hostench, presidenta de la Unió de Saladors Històrics d'Anxova de l'Escala, i Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona».
La pesca i la saló de peix blau van ser molt actives a la costa gironina i en el conjunt de la costa catalana fins a mitjan segle XX. Aquesta guia fa un recorregut per la història de la sal com un element que va ser rellevant per a la història de la humanitat i ens parla de la seva utilitat en la conservació dels aliments. També ens explica l'evolució del peix blau, bàsicament l'anxova i la sardina, que ha passat de ser la proteïna dels pobres a esdevenir un producte de luxe.
L'autora
Lurdes Boix Llonch (l'Escala, 1957) és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster en Arxivística i en Patrimoni Cultural per la Universitat de Girona. Fins a principis d'aquest any ha estat directora de l'Arxiu Històric de l'Escala i del Museu de l'Anxova i de la Sal. És creadora i directora de la Festa de la Sal, i ha publicat llibres i articles en revistes d'història oral, alguns de temàtica general i altres d'especialment dedicats a la pesca i a la salaó de peix, com Pescadors de Catalunya: converses amb gent de la mar i Arts i ormeigs de pesca.