Notícies

El Vívid presenta una programació especial per celebrar la declaració de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia

Foto : Fotos: J. Renart / PTCBG

El festival de l'enoturisme a la Costa Brava oferirà a l'abril una seixantena de propostes originals: esmorzars entre vinyes, tallers de cuina, menús degustació conduïts per reconeguts sommeliers o maridatges

Més enllà de la cuina, la programació inclou també tastos en espais singulars de gran valor patrimonial, un tast per commemorar els 50 anys de la DO Empordà o un altre dirigit pel cantant Joan Dausà

Del 3 d'abril al 3 de maig se celebrarà la dotzena edició del festival Vívid, un mes d'activitats enoturístiques a la Costa Brava. La iniciativa promocional, impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, compta amb el suport i la participació del Consell Regulador de la DO Empordà, dels cellers de la DO Empordà, dels ajuntaments i les empreses turístiques del territori, així com del centenar de membres que integren el club de màrqueting de la Ruta del Vi DO Empordà. 

El festival de l'enoturisme oferirà una seixantena d'activitats durant el mes d'abril a la Costa Brava, amb un total de 2.800 entrades. La iniciativa es dona a conèixer mitjançant el portal oficial i una campanya de comunicació en mitjans tradicionals i digitals, específicament a les xarxes socials. La programació d'activitats es divideix en cinc categories: tastos en espais singulars, esmorzars entre vinyes, cuina i vi, escapades i vi, cultura i sentits.

 

Cuina i vi

Amb la voluntat de commemorar la declaració de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, el Vívid ofereix un programa especial de propostes enogastronòmiques, que serà l'eix central d'aquesta edició. Cal destacar el sopar degustació que oferirà l'Hotel Terraza, maridat per la reconeguda sommelier Anna Vicens, així com el curs de tast de vins de l'Empordà ofert per la sommelier Laura Masramon a El Motel, que es completarà amb un taller de cuina d'aquest prestigiós restaurant.

El celler Empordàlia ha programat una «batalla de xefs» amb dos cuiners que lideraran dos grups de participants, que tindran la missió de crear tapes i platets utilitzant productes de proximitat per maridar-los amb els vins que els hagin assignat.

Al celler Viníric també s'oferirà un taller de «platillos» a càrrec del xef Tomàs Brull, que permetrà als participants cuinar aquestes elaboracions per després degustar-les i maridar-les amb els vins del celler de Calonge. I en aquest mateix municipi baix-empordanès, l'Ajuntament proposa un banquet senyorial a la Sala Major del Castell del municipi per degustar el passat a través dels plats dels antics receptaris catalans, cuinats amb productes de la Conca del Tinar.

 

Esmorzars de forquilla entre vinyes

És una de les activitats més esperades de cada edició del Vívid i una de les més consolidades. Durant els caps de setmana del mes d'abril, enòlegs de la Ruta del Vi DO Empordà i restauradors de la Cuina de l'Empordanet i de la Cuina del Vent uniran la seva creativitat per oferir una experiència enogastronòmica única que proposa un esmorzar entre vinyes maridat amb vins de l'Empordà, amb plats elaborats principalment amb productes de proximitat. Seran una quinzena d'esmorzars de forquilla en espais de gran bellesa.

 

Tastos singulars

La programació del Vívid inclou tastos excepcionals que només tenen lloc durant el festival. Una de les propostes més destacades és el tast per celebrar els 50 anys de la Denominació d'Origen Empordà amb deu vins seleccionats per la seva rellevància històrica, capaços d'explicar deu moments clau en l'evolució de la DO Empordà. La proposta, que comptarà amb la participació dels mateixos elaboradors, serà conduït per la sommelier Romina Ribera.

Una altra de les activitats més destacades d'aquest àmbit és el tast que oferirà Joan Dausà, que compartirà amb els assistents els vins empordanesos que més li agraden, entre ells el vi «Jo Mai Mai», que han elaborat conjuntament el mateix cantant i el celler Martín Faixó.

Finalment, cal remarcar els tastos singulars de vins que tindran lloc en espais patrimonials de gran bellesa, com els monestirs de Sant Pere de Rodes o de Sant Miquel de Cruïlles, l'ermita Sant Silvestre de Valleta, la històrica casa de Can Trobat de Garriguella o el Mas Illa de Pals.

 

Vi, cultura i sentits

Aquesta categoria del Vívid programa activitats que mariden el vi amb propostes culturals i sensorials. Un bon exemple és el concert vibracional que tindrà lloc a l'interior del celler Mas Vida, aprofitant la seva acústica i la seva màgia, i que serà protagonitzat per la veu de la soprano Ilona Schneider i els bols de quars de Sam Galí.

El Celler Cooperatiu d'Espolla programa un capvespre per conèixer històries i rondalles vinculades al vi a càrrec de la narradora Jordina Biosca, en una proposta que tindrà lloc sota les voltes de la «catedral», l'espai més emblemàtic de la cooperativa. El restaurant Kubansky proposa un maridatge de vins empordanesos amb plats exclusius i les havaneres del Grup Arjau. La poesia també serà protagonista amb l'espectacle El Bon vi fa bon dir, amb la sommelier Clara Antúnez, que presenta una selecció de vins del Celler Cooperatiu d'Espolla acompanyada de la màgia dels versos del poeta Josep Pedrals.

 

Escapades

El Vívid proposa també diversos formats d'estades que combinen allotjament amb activitats enoturístiques. Una de les principals novetats d'aquest àmbit és la proposta Camp&Wine, que permet allotjar-se en furgonetes càmper al Càmping Salatà (Roses), al Càmping Sènia Riu (Sant Pere Pescador) o al Càmping Begur (Begur), i gaudir de tastos de vins empordanesos oferts per diversos cellers.

Complementen l'oferta, propostes com l'«Escapada enoromàntica» a l'Hostal Can Xicu de Capmany, el «Despertar entre vinyes» a la Finca Bell-lloc de Palamós o l'estada a l'Hotel Mas Rabiol de Peratallada, amb ruta en bicicleta elèctrica per l'Empordanet.

Les entrades per a aquesta edició del Vívid, consolidat com un dels esdeveniments enoturístics més importants que es duen a terme actualment a Catalunya, ja es poden adquirir

En els dies de venda anticipada entre els usuaris fidelitzats del festival, s'han venut 304 entrades dels esmorzars de forquilla entre vinyes, un 69 % de totes les entrades disponibles. Dels catorze esmorzars programats, quatre han exhaurit les places.