Notícies

El concurs de Girona Excel·lent amplia categories per adaptar-se a les noves tendències dels productors gironins

Foto : El concurs de Girona Excel·lent amplia categories per adaptar-se a les noves tendències dels productors gironins

El segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona arriba enguany a disset categories, amb cent-quaranta-dos subcategories diferents

Ja s'ha obert la convocatòria d'aquesta sisena edició i les sol·licituds es podran presentar fins al proper 28 de febrer

La Diputació de Girona ja ha donat el tret de sortida a la sisena edició del concurs per obtenir la marca Girona Excel·lent, el seu segell de qualitat agroalimentària. Aquesta setmana s'ha obert el termini d'inscripció perquè les empreses de les comarques gironines puguin presentar les seves sol·licituds.

El distintiu manté la dinàmica de creixement i enguany passa de catorze a disset categories, que inclouen cent-quaranta-dos subcategories diferents, sostre històric de la convocatòria. Les categories són les següents: aigües minerals; arrossos; begudes locals; cafès i herbes remeieres; conserves; sofregits, brous i salses; productes de quarta i cinquena gamma; semiconserves; embotits; fruits secs; foie-gras; galetes; gelats i sorbets; làctics; oli d'oliva i vinagres; mel, i vins i vins generosos. 

L'ampliació ha buscat adaptar-se a les noves tendències dels productors gironins i, en aquest sentit, ha dividit l'anterior categoria de conserves i semiconserves en quatre de diferents: conserves; sofregits, brous i salses; semiconserves, i productes de quarta i cinquena gamma. En relació amb aquests últims, els de quarta gamma són productes llestos per cuinar i els de cinquena, preparats per consumir.

Els productes guardonats podran utilitzar la marca Girona Excel·lent durant els dos anys de durada del programa. Es beneficiaran d'accions de promoció i difusió, de la participació en fires i esdeveniments especialitzats -també en l'àmbit estatal i internacional- i de serveis de formació i de treball en xarxa empresarial. Tot per afavorir el creixement i l'expansió de les empreses del sector agroalimentari de la demarcació. 

Perquè un producte pugui concórrer a la convocatòria d'aquest concurs és imprescindible que s'elabori al cent per cent a les comarques gironines i que l'empresa encarregada estigui també establerta a la demarcació. El termini per presentar les sol·licituds d'aquesta sisena edició es tancarà el proper 28 de febrer. 

En la passada edició (2023-2024), s'hi van presentar un total de 447 productes i van ser seleccionats, per la seva gran qualitat, 116 productes de 70 empreses gironines. 

 

El paper dels tastadors

Per valorar i escollir els productes guanyadors, la metodologia utilitzada són els tasts a cegues. Jurats especialitzats del sector agropecuari, la gastronomia i la restauració determinaran, a partir del seu coneixement i experiència, la qualitat i el nivell dels productes. Se'n valora l'aspecte, l'aroma, el gust i l'harmonia de manera objectiva. Per això, tots els productes es presenten als tastadors desproveïts d'elements gràfics o visuals que puguin influir en l'elecció o valoració final. 

Els tasts tindran lloc durant el proper mes de maig i els directors tècnics i gastronòmics seran Salvador Garcia-Arbós, Pep Nogué i Jordi Àvila. El veredicte definitiu es donarà a conèixer durant el mes de juny. 

La Diputació de Girona va crear el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent l'any 2014 amb l'objectiu de donar suport al sector agroalimentari de la demarcació i, en concret, impulsar-ne, fomentar-ne i difondre'n els productes. El propòsit és que les empreses agroalimentàries disposin d'una eina pública de suport que els ajudi a assolir l'excel·lència i a expandir-se.