L'activitat, impulsada per la Fundació Josep Pla amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona, s'ha iniciat aquest divendres amb la presència del diputat i alcade de Figueres, Jordi Masquef
Aquest divendres Figueres ha estrenat la Ruta Josep Pla, un itinerari turístic i cultural guiat per descobrir la relació de l'escriptor empordanès amb la ciutat i amb els seus personatges il·lustres. L'activitat, impulsada per la Fundació Josep Pla amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona, tindrà lloc un cop al mes -principalment, els dissabtes el matí- fins el setembre de 2025 i resseguirà un recorregut d'1,5 km amb inici a la placeta de l'Institut Ramon Muntaner i final a la plaça de Josep Pla i amb opció d'acabar amb un dinar al Motel Empordà.
L'activitat s'ha iniciat avji pels carrers de Figueres amb l'assistència de Jordi Masquef, diputat i alcalde de Figueres; Mariona Seguranyes, regidora de Cultura i Patrimoni; i Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla i ja ha acollit els primers participants.
Des de l'adolescència, Pla (Palafrugell, 1897-1981) va visitar Figueres en nombroses ocasions, i hi va establir sòlids vincles personals, tal com va recollir en la seva obra. Recorrent els carrers i places i experimentant el poder evocador de la prosa planiana, la ruta proposa resseguir els elements significatius de la relació de Pla amb la ciutat, tot gaudint de la comunió de la literatura amb el patrimoni i el paisatge.
L'itinerari, d'unes dues hores de durada, recorre 12 punts: l'Institut Ramon Muntaner, el monument a Anselm Clavé (plaça Triangular), la Rambla, la Casa Fages, la Casa Natal de Salvador Dalí, el Casino Menestral, el carrer Peralada-plaça de l'Ajuntament, plaça Gala-Salvador Dalí, papereria Canet, plaça del Dr. Ernest Vila (Font Lluminosa), plaça de Josep Pla (Teatre El Jardí) i, opcional, el Motel Empordà. L'activitat té un preu d'entre 6 i 8 euros (gratuït fins als 10 anys) i es pot reservar al web www.visitfigueres.cat. A més, es dona la possibilitat de completar la ruta amb la modalitat "Josep Pla, cuina i paisatge" amb un àpat al restaurant Motel Empordà per 65 euros (menú de 4 plats i 2 postres, amb begudes incloses).
Les rutes tindran lloc a les 11 del matí, la majoria dels dies en dissabte: 6 de desembre, 28 de desembre, 25 de gener, 15 de febrer, 15 de març, 20 d'abril, 3 de maig, 14 de juny (18.30 h), 12 de juliol (18.30 h), 23 d'agost (18.30 h) i 13 de setembre.
Retrats de personatges il·lustres
Al cor de l'Alt Empordà, Josep Pla va conèixer i descriure literàriament la ciutat de Figueres des de diverses perspectives -urbanística, històrica, cultural...- i va retratar alguns dels seus personatges il·lustres, com Maria Àngels Anglada, Salvador Dalí i família, Alexandre Deulofeu, Carles Fages de Climent, Narcís Monturiol, Abdó Terrades, Anselm Clavé, Montserrat Vayreda i Pep Ventura. En són testimoni les més de 700 referències a l'Obra Completa, així com les 67 referències en 9 capçaleres diferents que apareixen a la seva producció periodística.
Tenint en compte la riquesa i varietat patrimonial de Figueres, i els seus nombrosos atractius i elements de vinculació amb l'obra de Josep Pla, de la qual dona testimoni la seva obra escrita, per a completar la geografia planiana ara es porta a terme la conceptualització, producció i dinamització d'una Ruta Josep Pla a Figueres.
Itinerari per diferents municipis
La Ruta Josep Pla és un itinerari de caràcter turístic i cultural que la Fundació Josep Pla va dissenyar el 1993 per donar a conèixer diversos llocs significativament planians de Palafrugell, i per oferir una experiència de lectura més enriquidora a través de la vinculació de la literatura amb el patrimoni i el paisatge. Des de la proposta inicial, el ventall de possibilitats de la Ruta Josep Pla s'ha anat ampliant amb altres espais del municipi: Calella, Llafranc, Tamariu, Llofriu, el far de Sant Sebastià i els jardins de Cap Roig. A més, ha incorporat recorreguts per altres punts del Baix Empordà, com Pals, Ullastret i Sant Feliu de Guíxols, i s'ha obert a horitzons més allunyats: L'Escala, Cadaqués, Girona, Barcelona, Mallorca (Palma i Serra de Tramuntana) i París.
Ara arriba a Figueres, per il·lustrar i reivindicar l'amplitud i varietat dels vincles de l'escriptor amb la capital altempordanesa. Aquestes noves localitzacions permeten també recorreguts monogràfics, a través dels quals es pot aprofundir en el coneixement de la trajectòria i producció de l'escriptor.