S'hi recapten 40.000 euros per a la recerca contra el sarcoma d'Ewing, destinats a l'Hospital de Sant Joan de Déu
També hi assisteixen els diputats Jordi Masquef i Míriam Lanero
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va ser un dels convidats de la IV Gala Benèfica de l'Associació Albert Sidrach, que va tenir lloc dissabte al castell de Peralada amb el lema «Jo soc tu». L'objectiu era recaptar fons per a la recerca contra el sarcoma d'Ewing, un tipus de càncer molt poc freqüent.
Hi van assistir unes cinc-centes persones, que van omplir el castell de Peralada en un esdeveniment artístic i solidari que s'ha convertit en una cita ineludible a les comarques gironines.
La gala es va cloure amb 40.000 euros recaptats, la xifra més alta mai assolida i que marca una nova fita en la trajectòria d'un esdeveniment organitzat per la família d'Albert Sidrach, un jove que va morir a causa d'aquesta malaltia i que va demanar que amb la seva mort no s'acabés la recerca contra aquest tipus de càncer.
L'acte va comptar amb la presència de diverses autoritats institucionals: Jaume Mora, oncòleg pediàtric i director científic de l'Àrea d'Oncologia i Hematologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona; Laura Díaz, presidenta de l'Associació Albert Sidrach i mare d'Albert Sidrach; Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Miquel Brugat, alcalde de Peralada; Josep Rull, president del Parlament de Catalunya, i els diputats de la Diputació de Girona Jordi Masquef i Míriam Lanero, entre altres assistents.
El president Miquel Noguer va destacar en la seva intervenció: «La memòria d'Albert Sidrach continua ben viva gràcies a l'associació impulsada pels seus familiars i amics, que treballa per recaptar diners per investigar tractaments per al sarcoma d'Ewing, el tumor que finalment el va vèncer. Des de la Diputació de Girona, us donem tot el suport». I va afegir: «Tots hem de posar el nostre gra de sorra per recaptar diners per trobar tractaments prou eficaços per fer front a aquesta malaltia, que sobretot afecta nens i adolescents».
Finalment, el president Noguer va concloure: «Des d'aquí, vull aprofitar per ressaltar la tasca impagable de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per la seva persistència en la investigació i la difusió d'una malaltia que encara ara es considera minoritària, i que, per tant, no compta amb la mateixa prioritat que les malalties amb una prevalença més elevada».
El sarcoma d'Ewing és un tumor constituït per cèl·lules canceroses que es desenvolupa en el teixit ossi i els teixits tous. Afecta amb més freqüència la pelvis, el tòrax, el fèmur, la tíbia, les vèrtebres i l'húmer. Pot aparèixer entre els cinc i els trenta anys, però sobretot es dona entre els dotze i els divuit anys. La seva incidència a Espanya és d'un cas per cada milió d'habitants per any. Quan el sarcoma d'Ewing es detecta de manera precoç, les probabilitats que es resolgui satisfactòriament són més elevades. Tanmateix, el seu pronòstic empitjora quan es desenvolupa una metàstasi. El fet que sigui considerada una malaltia minoritària provoca que la recerca específica no sigui prioritària i que, per tant, no hi hagi tractaments prou eficaços.
Albert Sidrach va contraure aquest tipus de càncer quan tenia disset anys. Era un jove alegre i sociable. Després de tretze mesos de lluita contra el sarcoma d'Ewing, el càncer va acabar amb la seva vida. Abans, però, l'Albert va demanar a la seva família i als seus amics que continuessin la seva lluita encara que ell ja no hi fos. Aquesta petició va ser l'origen de l'associació que porta el seu nom i que recapta fons per a la recerca mèdica contra el càncer, dona suport a les famílies afectades i promou la conscienciació social cap a la malaltia.