
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels vins de l'Empordà
El diputat i vicepresident primer del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jordi Masquef, ha posat en valor l'enoturisme com una «oferta turística i de qualitat al territori»
El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Empordà ha celebrat aquest dijous a Figueres la novena edició dels premis Lledoner d'Or i Bacus Emporità, que anualment es concedeixen a persones, institucions o establiments que han destacat en la promoció o defensa dels vins empordanesos.
El guardonat del Bacus Emporità 2024 ha estat l'enòleg Simó Serra, que durant més de cinquanta-cinc anys ha impulsat diversos projectes vinícoles a l'Empordà que han contribuït decididament a professionalitzar els processos per a l'elaboració del vi i a millorar-ne la qualitat.
A més d'elaborar vins a la seva finca familiar de Cantallops, Serra també va treballar com a tècnic a la Cooperativa de Mollet de Peralada fins que aquesta es va integrar al Grup Peralada, on va exercir de director tècnic. Format a l'Escola d'Enologia de la Universitat de Ciències de Bordeus, el reconegut enòleg també va contribuir a la creació de la Denominació d'Origen Empordà i en va ser assessor tècnic.
Enguany, el Lledoner d'Or s'ha lliurat ex aequo a La Cuina del Vent i a la Cuina de l'Empordanet, dos col·lectius de cuiners empordanesos que, al llarg d'aquests anys, s'han consolidat com un dels principals prescriptors de la DO Empordà. Aquests xefs de reconegut prestigi han promogut els vins empordanesos a través de les cartes d'acord amb la seva filosofia d'oferir productes de proximitat de gran qualitat.
A més, els dos col·lectius i el Consell Regulador de la DO Empordà mantenen un vincle històric i treballen plegats en la promoció de l'excel·lent oferta enogastronòmica del territori.
L'acte de lliurament dels premis va tenir lloc a l'Auditori dels Caputxins de Figueres i va comptar amb la participació, entre d'altres, de l'alcalde de Figueres, diputat i vicepresident primer del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jordi Masquef; el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Xavier Guitart; el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Agustí Badosa, i la presidenta del Consell Regulador de la DO Empordà, Carme Casacuberta.
En la seva intervenció, Jordi Masquef va destacar: «El Patronat de Turisme continua apostant fermament per la Ruta del Vi DO Empordà perquè és un motor de desenvolupament sostenible en el món rural i aporta un valor cultural diferenciador a la nostra destinació. L'enoturisme a la Costa Brava s'ha posicionat com una oferta turística singular i de qualitat».
Un palmarès amb molt prestigi
Des del 2015, el Consell Regulador de la DO Empordà lliura anualment els premis Lledoner d'Or i Bacus Emporità. Amb aquesta acció, el Consell Regulador vol agrair la tasca dels premiats i, alhora, fer valer la seva contribució en la difusió dels vins de la denominació.
En les seves primeres edicions, han rebut el Bacus Emporità els sommeliers Josep Roca i Agustí Ensesa; l'enòleg Eduard Puig; l'Ajuntament de Figueres; el periodista empordanès Marc Testart; l'exdirector gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià; la Ruta del Vi DO Empordà, i l'expresident de la DO Empordà, Xavier Albertí.
Pel que fa al premi Lledoner d'Or, s'ha lliurat a establiments de la restauració com el Motel Empordà, de Figueres; el Restaurant Ca la Maria, de Mollet de
Peralada; el Restaurant Llevataps, de Girona, i l'Hotel Gastronòmic Es Portal, de Pals. També l'han rebut la fira Arrels del Vi, de l'Escala; les distribuïdores Alregi (Wine Palace), amb seu a Vilamalla; Vins i Licors Grau, de Palafrugell, i Vins Estela, de Figueres.