Aquest dijous s'ha presentat a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona el llibre El servei militar d'Isidre Prades, de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona».
La presentació d'aquesta guia, editada per la Diputació de Girona, ha anat a càrrec d'Isidre Prades, autor del llibre, i Rosa M. Gil, directora de la col·lecció.
Des de la Constitució de 1812, el deure ciutadà respecte a l'Estat es va assentar en dos pilars fonamentals: la contribució en diner, per al sosteniment de les despeses, i la contribució anomenada de sang, per a la defensa de l'Estat. La contribució de sang es feia efectiva a través del reclutament periòdic per al relleu dels efectius en les forces armades. Al principi s'escollia un de cada cinc nois, el quinto; més tard es va augmentar el nombre d'escollits, i a partir de 1912, la quinta va incloure tots els nois de la lleva de l'any. El 2001 es va posar fi a la mili.
El llibre El servei militar pretén deixar testimoni d'una obligació que ha marcat moltes generacions, que encara és ben viva en les generacions adultes i que pot sorprendre les generacions més joves.
L'autor
Isidre Prades i Buixons (la Cellera de Ter, 1959) ha exercit la major part de la seva vida professional com a arxiver en diferents destinacions; últimament, a l'Arxiu Històric de Girona. Com a recluta, va fer la instrucció al campament de Cartagena, i des d'allà el van destinar a l'arsenal del Ferrol en uns anys en què tot canviava ràpidament.
La col·lecció
El volum El servei militar és el número 237 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», i el 102 de la sèrie «Guies».
Aquesta col·lecció, que actualment dirigeix Rosa Maria Gil i Tort, es va crear l'any 1985, i ja compta amb més de cent monografies locals i més de noranta guies de contingut específic.
La coberta
Grup de nens en formació militar. Peralada 1888. (Foto: JOSEP M. CAÑELLAS. ÀLBUM RUBAUDONADEU. BIBLIOTECA FAGES DE CLIMENT. FIGUERES.)