La diputada Vanessa Peiró ha lloat el «bon moment de salut» del sector, en el marc de la tercera assemblea anual de productors
La indicació geogràfica protegida (IGP) Poma de Girona ha guardonat aquest dijous a la tarda el cuiner, divulgador i assessor gastronòmic del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona, Pep Nogué, amb el Premi Poma de Girona. Se li ha reconegut la defensa constant del producte local i dels valors que transmet.
Aquesta és la tercera edició del guardó, que, prèviament, havien obtingut el cardiòleg Ramon Brugada, director del Centre de Genètica Cardiovascular de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, i el germans Roca, d'El Celler de Can Roca.
La distinció s'ha entregat en el marc de l'assemblea anual de productors, que ha tingut lloc a l'Hotel La Costa de Pals. En la cloenda, hi han intervingut el president de Poma de Girona, Jaume Armengol; el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Pere Parramon; la directora general d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, Rosa Altisent, i la diputada de Girona Excel·lent i Mercats, Vanessa Peiró.
«Ens enorgulleix veure com el sector de la poma viu un bon moment de salut. Sens dubte, la poma és un element identitari de la gastronomia de les comarques gironines, i l'hem de reivindicar i difondre com a tal. A la Diputació de Girona, ho fem, i, de fet, Poma de Girona forma part del segell Girona Excel·lent com a producte estable», ha destacat la diputada Vanessa Peiró, que ha aprofitat per felicitar Pep Nogué.
Els productors de Poma de Girona han actualitzat les previsions de collita per a aquest 2024, i han estimat una producció total de 83.500 tones de poma, una xifra que es manté en la mitjana dels últims anys, tot i que, al mateix temps, és la més diversa pel que fa a les varietats produïdes.
Poma de Girona és una indicació geogràfica protegida (IGP) formada per setanta-vuit famílies productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils; Giropoma Costa Brava, d'Ullà, i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador. Representen un total de 2.050 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès i la Selva.
La producció de Poma de Girona continua essent molt rellevant en l'àmbit català i també en l'estatal; suposa el 36 % de la producció a Catalunya i gairebé el 20 % de la de l'Estat espanyol.