Enguany s'ha assolit el rècord absolut de ratafies presentades, amb 301, el nombre més alt en més de quatre dècades del concurs més antic de Catalunya
L'esdeveniment, amb una cinquantena d'activitats programades, tindrà lloc a Santa Coloma de Farners des d'aquesta tarda i fins diumenge, 10 de novembre
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l'alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamaña, i el president de la Confraria de la Ratafia, Jordi Casassayas, han presentat aquest matí a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona la programació i les principals novetats de la 43a edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, que comença avui dijous i s'allargarà fins diumenge.
S'hi han previst més d'una cinquantena d'activitats, entre les quals destaca la visita de la cuinera Maria Nicolau, que presentarà el seu nou llibre, Cremo!. Acompanyada per l'editor Àngel Madrià, protagonitzarà un acte que promet ser tan vibrant com la seva cuina.
Un altre dels grans atractius serà la participació de l'equip de l'Esperit Roca Destil·leria, del Celler de Can Roca, que oferirà un tast guiat i exclusiu de la seva sèrie de begudes. L'equip de sommeliers explicarà als participants la visió d'aquest nou projecte dels mundialment coneguts germans Roca. Es preveu que sigui una de les activitats amb més èxit de la festa, a banda d'una experiència sensorial única.
En aquesta edició, també s'hi presentarà la ratafia Vuit Porrons, creada per commemorar el desè aniversari de la reedició de la recepta de Francesc Rosquellas el 2014. Per a aquesta edició especial, la Vuit Porrons presenta més quantitat de nou verda i d'herbes. Part de la ratafia ha reposat entre tres i quatre mesos en botes noves de roure francès, fet que li dona un toc especial que la diferenciarà de les produccions anteriors. Aquest dissabte, 9 de novembre, es farà un tast vertical d'aquesta ratafia, on els assistents podran explorar-ne les diferents edicions.
El pavelló La Nòria tornarà a ser l'escenari de la Nit de Gala de la Ratafia, amb el sopar popular i l'esperada proclamació del guanyador del 43è Concurs de Ratafies. Enguany s'ha tornat a batre el rècord de ratafies presentades, amb 301 creacions, que superen de llarg la xifra de 272 de l'any passat, i que ja suposava el sostre màxim assolit en més de quadre dècades d'història del concurs més antic de Catalunya.
Durant la gala, els germans Xicu i Andreu Climent, reconeguts pastissers de la Pastisseria Tuyarro de Santa Coloma de Farners, seran nomenats confrares d'honor, i presentaran la seva nova ratafia Tuyarro.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat: «Santa Coloma s'ha convertit en el punt zero de la ratafia en l'àmbit internacional. Amb esforç i una feina molt ben feta, ha estat capaç d'involucrar-hi la ciutadania i el teixit associatiu del municipi, i també ha engrescat molta gent a fer ratafia. A la Diputació de Girona, estem encantats de donar suport un any més a un esdeveniment de referència al país i que ha traspassat fronteres».
«És un orgull que Santa Coloma sigui un any més la capital de la ratafia, un licor que, per la manera com s'elabora, aplega les famílies i facilita la descoberta i el coneixement del nostre entorn natural, que és molt preuat», ha explicat l'alcaldessa de Santa Coloma, Carme Salamaña.
Finalment, el president de la Confraria de la Ratafia, Jordi Casassayas, ha dit: «Una de les virtuts d'aquesta Festa de la Ratafia és que implica la participació de moltes entitats de Santa Coloma de Farners, cosa que la converteix en una celebració molt participativa i de la qual tothom se sent protagonista».
Explorant els límits de la ratafia
Molt més enllà de la creació casolana de la ratafia, aquesta Festa de la Ratafia explora l'univers d'aquest licor a partir de les experiències d'experts de diferents àmbits que l'han treballat com a producte d'excel·lència en les seves diferents disciplines.
Així, l'antropòloga i sociòloga japonesa Megumi Tamagawa oferirà una xerrada sobre l'aplicació de la ratafia a la cuina japonesa, i explicarà la descoberta que ha anat fent en l'ús de la ratafia en el receptari popular japonès. Dins la programació, també destaca la participació del periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós, confrare d'honor 2023, que oferirà la xerrada «Ciència i ratafia», una anàlisi fascinant sobre la relació entre la ratafia i el món científic.
A més de les novetats, l'esdeveniment mantindrà les activitats tradicionals com la processó de la Confraria, exposicions, visites guiades a l'obrador de ratafia de la cooperativa La Sobirana, la fira de ratafies, la cursa de muntanya, cercaviles, correfoc, actuacions castelleres, i diverses activitats familiars, tallers i concerts.
Fórmula de degustacions amb copa de vidre i tiquets
Un any més, Santa Coloma de Farners serà el punt de trobada de totes les ratafies fetes a Catalunya i els seus productors. Els bons resultats de la fórmula de tastos de ratafies fan que es mantingui el sistema de venda de tiquets i copes de vidre, més ordenat i sostenible. El preu del paquet, que inclou una copa, un suport per portar-la còmodament i tres tiquets de degustació, tindrà un cost de cinc euros.