Notícies

El Festival Càntut presenta la programació de la seva vuitena edició, que inclou una trentena de propostes

Foto : Fotografia: Altersinergies

El vicepresident de la Diputació de Girona i alcalde de Cassà de la Selva intervé en la presentació

El festival del projecte de recuperació de cançons de tradició oral se celebrarà del 15 al 17 de novembre a Cassà de la Selva

Aquest dijous s'ha presentat a Cassà de la Selva la vuitena edició del Festival Càntut, de cançons tradicionals, que tindrà lloc del 15 al 17 de novembre a Cassà de la Selva.

En l'acte institucional, hi han participat Pau Presas, vicepresident de la Diputació de Girona i alcalde de Cassà de la Selva; Albert Massip, corresponsable del projecte «Càntut. Cançons de tradició oral»; Esther Domínguez, regidora de Sala Galà, Cultura Popular i Bon Govern de Cassà de la Selva, i Josep Calataiud, director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Enguany, les cançons de festa i celebració protagonitzen diverses de les activitats del festival, que compta amb una trentena de propostes, com ara Artur Blasco; Marina Rossell; Germà Negre; Estimadíssims Malvats; Cocanha; Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries; una conversa amb Follim Follam; l'exposició «Cantàvem, cantem¿ i cantarem!», i diversos àpats per cantar, entre d'altres. Les entrades per als espectacles que en requereixin es podran adquirir a partir del 31 d'octubre a les dues del migdia al web de Cantut.

Durant tot l'any, el projecte «Càntut. Cançons de tradició oral» treballa per recollir i difondre les músiques de transmissió oral de les comarques gironines. Per tal de fer vives aquestes cançons que formen part de la cultura dels Països Catalans, i de buscar espais i moments per cantar-les conjuntament, el projecte ofereix per vuitè any el festival a Cassà de la Selva. 

Durant el cap de setmana del 15 al 17 de novembre, es podrà participar en una trentena de propostes, la meitat ideades especialment per al Càntut, entre concerts, presentacions, xerrades, tallers, exposicions, cercaviles i dinars de cantadors i cantadores, entre d'altres. També cal destacar, com una de les claus del projecte, la implicació d'onze entitats, col·lectius i persones vinculades a Cassà de la Selva: les escoles Aldric, Puig d'Arques i La Salle; la Biblioteca Maria Corominas; l'Escola de Música Municipal Pere Mercader; l'Entitat Gastronòmica de Cassà de la Selva; Tutti Veus; la Colla Gegantera de Cassà; el Cineclub Vuitimig; l'Editorial Gavarres, i Can Quirze. 

Enguany, el festival explora les cançons de celebració, a partir del projecte «Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons», unes cançons que se solen aprendre per transmissió oral i que se solen cantar pel sant patró o santa patrona i, per tant, per la festa major, la festa petita, els aplecs, el dia de Nadal o Carnestoltes, entre d'altres. 

El Festival s'inaugurarà amb un acte institucional el divendres 15 de novembre a dos quarts de set de la tarda a Can Sixtu Viñas, espai que també acollirà la inauguració de la nova exposició del projecte, «Cantàvem, cantem¿ i cantarem!», coproduïda amb la Diputació de Girona i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Cassà de la Selva. La mostra posa de manifest la necessitat humana i natural de cantar, així com la importància de la preservació i difusió de les cançons de transmissió oral. L'exposició, que és gratuïta, es podrà veure del divendres 15 de novembre al diumenge 22 de desembre a Cassà de la Selva, i posteriorment, en els pròxims dos anys, itinerarà arreu del país.

El projecte «Càntut. Cançons de tradició oral»

Nascut l'any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent més gran de les comarques gironines, el projecte «Càntut. Cançons de tradició oral» consta, d'una banda, del cançoner allotjat a www.cantut.cat, que és un arxiu amb més de mil nou-centes cançons en àudio o vídeo recollides per caçadors de cançons i cantades per persones grans de les comarques gironines. Els enregistraments estan disponibles en línia, i inclouen informacions de context, a més d'un miler de transcripcions a partitures.

D'altra banda, el festival és un esdeveniment per fer viure el repertori de tradició oral amb concerts, xerrades, tallers i moments per cantar en comunitat.

Pel que fa a les produccions pròpies, són propostes que vinculen la tradició amb l'actualitat, entre les quals hi ha l'exposició «Cantàvem, cantem¿ i cantarem!», el disc Udolç, d'Alba Careta i Henrio; el Canti, vesprada de cançó tradicional; l'Hostal Càntut, àpats per cantar; el curs de percussió corporal Santi Serratosa i amb repertori de Càntut, i els discos Vega, de Paula Grande i Anna Ferrer, i Càntut, de Belda i Sanjosex, entre d'altres. L'any 2022, el projecte va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel CoNCA, i amb un dels premis Alícia de l'Acadèmia de la Música, i l'any 2023, amb un dels premis ARC.


Més informació al web de Càntut: https://www.cantut.cat
 

Documentació