Notícies

Inauguració de la 14a edició del programa Intercanvi Formatiu, Educatiu i Solidari entre Girona i el Marroc

Foto : Fotografia: Ajuntament de Girona

La vicepresidenta de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, Maria Puig, intervé en la inauguració

L'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona subvenciona aquest projecte en el marc de la convocatòria de subvencions de cooperació internacional

Aquest matí s'ha inaugurat la 14a edició del programa Intercanvi Formatiu, Educatiu i Solidari entre Girona i el Marroc, en un acte institucional a l'Ajuntament de Girona. L'acte ha comptat amb la participació d'Amy Sabaly Balde, regidora d'Igualtat i Justícia Social de l'Ajuntament de Girona; Maria Puig, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut; Aixa Ibn Alami, cònsol del Marroc a Girona; Montserrat Bertran i Tenas, directora de l'equip LIC (Llengua, Interculturalitat i Cohesió Social) del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; Belén López, secretària general de la Unió Intercomarcal de CCOO a Girona, i els responsables del grup de docents de Tetuan i Xauen Zakaria Rifi, professor i coordinador de programes educatius del projecte Segona Oportunitat a Tetuan, i Karim el Rifi, director de l'escola Ibn Khaldoun de Tetuan. També hi han participat docents de Tetuan i de Girona.

L'Associació ECCIT, una ONG gironina compromesa amb la cooperació i l'acollida, ha celebrat l'arribada de docents de Tetuan (Marroc) per participar en aquest programa d'intercanvi educatiu, que compta amb més de catorze anys de trajectòria i ha contribuït significativament a la millora educativa a Xauen, Tetuan i Girona. 

Des de l'Associació ECCIT, Yasser Saadoune i Chebakia, coordinador de l'intercanvi amb Xauen, ha agraït a l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona el suport rebut per a aquest projecte, que en aquesta ocasió acull dotze professors de Tetuan en una estada d'intercanvi a la nostra ciutat del 19 al 26 d'octubre, la qual cosa consolida Girona com a ciutat educadora. 

Així mateix, la Unió Nacional de Dones del Marroc, com a contrapart d'ECCIT, hi participa activament amb un projecte d'oportunitats laborals per a joves i dones, que reforça el compromís mutu amb la cooperació internacional, la lluita antiracista i la sensibilització social.

Amb el suport de Dipsalut, CCOO Girona, l'Ajuntament de Girona, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, aquest projecte té l'objectiu d'enfortir la col·laboració entre els professionals de l'educació de Girona i Tetuan.

Durant l'acte d'inauguració, la vicepresidenta Maria Puig ha aplaudit aquest iniciativa, centrada en l'intercanvi pedagògic i cultural, i ha destacat la formació professional, l'educació primària i el cooperativisme com a eines fonamentals per a la inserció laboral dels joves i menors de Tetuan.

«Aquest projecte és un exemple de cooperació bilateral, i és un compromís educatiu i d'acció solidària, que continuarà enfortint els llaços entre Girona i el Marroc, així com les seves comunitats educatives. Son les sinergies entre les institucions i les entitats socials, cooperatives i sindicats les que fan possibles intercanvis tan interessants com el que inaugurem avui», ha manifestat.

 

Visita a les institucions educatives de Girona 

El programa comença avui dilluns amb l'acte inaugural, que dona el tret de sortida a una setmana d'activitats educatives. Els docents de Tetuan faran un recorregut intensiu per diferents institucions educatives i centres de formació de Girona i la seva àrea.

També es duran a terme trobades amb representants del Sindicat d'Educació de CCOO i el Sindicat CGT 66 de Perpinyà per fomentar un espai de diàleg sobre els drets laborals i els reptes compartits dels sistemes educatius de Catalunya, França i el Marroc.

Aquesta reflexió conjunta serà una oportunitat per promoure un aprenentatge sense fronteres i reforçar el vincle entre els professionals de l'educació.

 

Un projecte de cooperació amb retorn social

Aquest intercanvi forma part d'una col·laboració històrica entre Girona i el nord del Marroc, amb un èmfasi especial en el suport a l'escola Ibn Khaldun de Tetuan, que té un paper crucial en la formació i inserció laboral dels joves.

Els docents marroquins aportaran una mirada antiracista a les escoles gironines, amb l'objectiu de fomentar la comprensió intercultural i treballar per la igualtat de drets en un moment especialment delicat per l'augment de la xenofòbia i el racisme.

La col·laboració educativa entre Girona i Tetuan reforça el compromís amb l'educació com a eina de transformació i desenvolupament.