Les fotògrafes i artistes Neus Solà, Lorena Ros i Natxa Pomar són les protagonistes d'aquest cicle de conferències
«Antropologia i art. La mirada transcultural amb perspectiva de gènere» té lloc aquest dijous, 10 d'octubre, a les 19 h, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona
Aquest mateix dijous arrenca el «Cicle triangular: dona, narració i memòria en la fotografia documental», organitzat per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, amb la primera conferència, titulada «Antropologia i art. La mirada transcultural amb perspectiva de gènere», on es parlarà del procés creatiu i dels sistemes de representació visual, posant en diàleg l'antropologia, la documentació i l'art amb perspectiva de gènere. L'objectiu del cicle d'enguany és divulgar la fotografia documental i les pràctiques d'aquesta disciplina a través de la mirada de les dones per reivindicar el seu paper en l'escena fotoperiodística actual.
El «Cicle triangular» està coordinat pel fotoperiodista Javier Luengo i proposa reflexionar sobre la fotografia documental, la fotografia artística i el fotoperiodisme, diferents branques de la fotografia que plantegen problemàtiques diverses que afecten directament la societat del segle XXI.
Les fotògrafes i artistes Neus Solà, Lorena Ros i Natxa Pomar són les protagonistes d'aquest cicle. Són professionals de l'àmbit del fotoperiodisme i la fotografia documental que ens parlaran de la seva feina (d'on neix, per què i com), dels seus projectes artístics, del tractament dels temes que escullen i de les dificultats a què s'enfronten per la seva condició feminista quan desenvolupen els seus treballs com a fotògrafes.
Neus Solà (1984) obrirà demà, 10 d'octubre, a la tarda (19 h), el cicle amb una conferència titulada «Antropologia i art. La mirada transcultural amb perspectiva de gènere». Aquesta fotògrafa documental i artista visual és llicenciada en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, té estudis de belles arts per la Universitat de Barcelona i un màster en antropologia social per la mateixa Universitat. Els seus projectes fotogràfics exploren la condició humana i investiguen temes com la identitat, el gènere i el territori des d'un enfocament antropològic i artístic.
El 17 d'octubre (també a les 19 h) serà el torn de Lorena Ros (1975) amb «La fotografia com a eina de canvi social». Aquesta fotògrafa documental i periodista és llicenciada en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i va cursar un postgrau de fotoperiodisme al London College of Printing. El seu treball se centra en la representació del trauma, especialment en la recuperació i la resiliència en persones que han patit violència i altres tipus d'abusos.
La darrera conferència serà «Ecos de pedra i memòria», a càrrec de Natxa Pomar (1988). Llicenciada en comunicació audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra, té un màster en fotografia i sociologia per Goldsmiths, University of London, i formació pedagògica. Hi presenta el treball desenvolupat durant la residència F/16 de creació documental a Menorca, organitzada per la Casa d'Artistes des Far Cultural en el marc del 6è Menorca Doc Fest, durant l'estiu de 2024.
Juntament amb l'organització del Festival i la Casa d'Artistes Es Far Cultural, INSPAI, Centre de la imatge de la Diputació de Girona, ha establert un intercanvi i una col·laboració en la qual el guanyador del Premi Joves fotògraf(e)s de Catalunya d'enguany, Miquel Muñoz, participarà a la 6a edició del festival el 10 d'octubre, presentant el projecte «Barcelona un parc temàtic», així com el 24 d'octubre Natxa Pomar presentarà el seu projecte al «Cicle triangular».
La formació té lloc dins Imàgora (imatge + àgora), d'INSPAI, un espai de trobada a l'entorn de la fotografia i de formació i informació sobre els diferents vessants d'aquesta disciplina.
En aquest cicle, organitzat per INSPAI, hi col·laboren la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, el Menorca Doc Fest, el Festival de Cinema i Fotografia Documental i Es Far Cultural.
Més informació i inscripcions a la web https://www.inspai.cat/inspai/ca/formacio/cicle-conferencies.