La iniciativa pretén fer arribar productes i tecnologia que encara tenen una vida útil a qui ho necessiti mitjançant un mercat virtual, amb l'objectiu d'evitar el malbaratament
La Diputació de Girona dona suport el projecte, i la vicepresidenta tercera i presidenta de Dipsalut, Maria Puig, ha participat en la presentació
L'associació gironina Multicapacitats ha posat en funcionament Isiwey, una plataforma pionera a tot el món que fomenta l'intercanvi de recursos tècnics d'assistència mitjançant un mercat virtual solidari. El seu propòsit és facilitar l'accés a qualsevol eina de suport a les persones que puguin necessitar-ho en algun moment de la seva vida.
La presentació de la iniciativa, amb el lloc web www.isiwey.org, ha tingut lloc aquest dijous a la tarda a l'Espai Fundació "la Caixa" de Girona. Hi han intervingut el president de Multicapacitats, David Montoro; la vicepresidenta tercera i presidenta de Dipsalut, Maria Puig; el responsable de l'Àrea de Relacions amb Entitats Socials de la Fundació "la Caixa", Valeri Ruiz; l'exfutbolista i referent en la visibilització de l'ELA (esclerosi lateral amiotròfica), Juan Carlos Unzué, i l'entrenador del Girona FC, Míchel Sánchez.
Isiwey s'inspira en els fòrums d'Internet i té com a referència altres llocs web de renom internacional que basen el seu funcionament en cobrir la necessitat dels seus usuaris a partir de la compra i la venda de productes de segona mà. Multicapacitats ha agafat aquests conceptes i hi ha sumat la cadena de favors i intercanvis desinteressats que ja existeix entre els seus socis i amb d'altres entitats com Lluito per tu, Gerd i Ictus Girona.
Sense cap voluntat de convertir-se en competència directa d'empreses ortopèdiques, l'associació pretén que tots aquests productes arribin al màxim nombre de persones i que, alhora, es redueixi el malbaratament. Principalment, aquests instruments poden ser de gran ajuda per a col·lectius com la gent gran, persones amb discapacitat o amb pocs recursos.
El projecte té el suport econòmic de la Fundació "la Caixa" i la Diputació de Girona. En aquest sentit, la vicepresidenta Maria Puig ha destacat: «El projecte Isiwey té moltes virtuts, però és, per sobre de tot, un projecte de solidaritat, d'ajudar-se els uns als altres. A la Diputació de Girona sempre estem al costat d'iniciatives com aquesta, que crea un sentiment de comunitat entre les persones i contribueix a reduir les desigualtats i a fer un ús més sostenible d'aquests aparells i productes d'assistència tècnica».
El funcionament
El lloc web d'Isiwey és una aplicació interactiva que funciona a la web, sense necessitat de ser descarregada, i adaptada a tot tipus de navegadors i dispositius, independentment del sistema operatiu que s'utilitzi. S'hi pot intercanviar des d'un bastó per ajudar a caminar i a desplaçar-se fins a una grua, passant per un ampli ventall d'aparells diversos com una cadira de rodes, un audiòfon, un llit articular o una scooter elèctrica.
Multicapacitats ha tirat endavant la iniciativa sense ànim de lucre i amb una única aportació de dos euros per intercanvi, per ajudar a costejar el manteniment i la gestió de la plataforma. Cap dels intercanvis comporta una transacció econòmica entre les parts implicades i, a l'hora de dur-los a terme, el transport s'ha de pactar entre els dos usuaris.
La proposta inicial dels organitzadors és que comenci el seu període d'actuació a tot l'Estat espanyol, i es treballa amb la voluntat de fer arribar aquesta eina a altres països en el futur. L'associació preveu que, durant el primer any de funcionament, la plataforma pugui arribar als 15.000 intercanvis. Augmentar aquesta xifra i ampliar el radi d'acció a altres països són objectius que hi ha damunt de la taula a mitjà termini.
Sobre Multicapacitats
Es tracta d'una associació sense ànim de lucre, no assistencial, que està formada per estudiants i exestudiants de la Universitat de Girona que tenen algun tipus de discapacitat, i també per persones que estan conscienciades amb aquesta realitat.
Té, com a principal objectiu, la defensa de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, alhora que intenta fer visible qualsevol tipus de discapacitat per acostar-la a la societat i normalitzar-la, amb ganes de promoure un canvi de paradigma, posant per davant i donant valor a les capacitats de les persones.