Notícies

INSPAI finalitza els treballs de conservació del fons fotogràfic Banús-March

Foto : INSPAI_02_BanusMarch_IF1035132

José Luis Banús-March (Barcelona, 1946 - Girona, 2018) va ser fotògraf i fundador de la revista Top Girona

És un fons personal amb més de 35.000 imatges dels anys noranta fins al 2003 i inclou imatges de la fotografia publicitària

INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, ha finalitzat els treballs de tractament tècnic del fons fotogràfic Banús-March, que ha consistit en tasques de restauració, descripció, digitalització i instal·lació per a la conservació i difusió d'aquest fons.

El 3 de maig de 2018 es va signar l'ingrés del fons fotogràfic de José Luis Banús-March entre la Diputació de Girona i el mateix fotògraf perquè fos tractat i conservat a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, i el contracte de donació del fons, així com la cessió de drets d'explotació amb la corporació gironina.

Les imatges que componen aquest fons són el resultat de l'activitat professional d'aquest fotògraf, amb més de quaranta anys d'experiència en el món de la fotografia publicitària. Va treballar per a agències de tot el món: Espanya, els Estats Units, el Japó, Alemanya, etc. És un fons personal amb més de 35.000 imatges dels anys noranta fins al 2003.

El fons inclou temàtiques com interiorisme, esports, món laboral, retrats, objectes, animals, gastronomia o viatges, i una part de fotografia publicitària i fotografia més experimental. 

Més de 10.000 imatges del fons ja estan visibles a la web d'INSPAI. Es tracta d'un fons singular, molt diferent d'altres fons que custodia el Centre de la Imatge, ja que inclou imatges de fotografia publicitària. 

 

José Luis Banús-March 

José Luis Banús-March (Barcelona, 1946 - Girona, 2018) va ser fotògraf i fundador l'any 2001 de la revista Top Girona, una publicació dedicada a la promoció del territori, la gastronomia i la cultura de les comarques gironines, juntament amb la seva dona, la periodista i regidora del PP de l'Ajuntament de Girona Cuca Mascort (1956-2014). Cuca Mascort dirigia la revista i Banús la il·lustrava amb unes fotografies de gran qualitat i professionalitat.

Amb més de quaranta anys d'experiència en el món de la fotografia publicitària, va treballar per a agències de tot el món: Espanya, els Estats Units, el Japó, Alemanya, etc. Algunes d'aquestes agències són FPG International (Estats Units) o IFA Bilderteam (Alemanya). També va treballar publicant en revistes prestigioses de tot el món (Interviú, Papus, Novias, Yes International, Papillon, Elle Decoración, etc.) i va fer més de dues mil portades.

 

INSPAI

INSPAI és un servei públic especialitzat que forma part de l'Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació de la Diputació de Girona, i que es caracteritza perquè és un dels pocs equipaments específics dedicats a la recollida, el tractament, la conservació, la difusió, la creació i la promoció de la imatge, com també la formació i l'assessorament tècnic dirigit a municipis i a centres i equipaments culturals.

Des d'aleshores, els fons i les col·leccions fotogràfiques no han parat d'augmentar. Els ingressos successius a INSPAI han nodrit abundantment la Diputació de Girona d'una base fotogràfica valuosa i importantíssima que permet resseguir, no només la història de la fotografia a les comarques gironines, sinó també la història d'aquestes comarques, des de mitjan del s. XIX fins als moments actuals, en el seu vessant cultural, social, esportiu i polític, entre d'altres.

Podeu consultar el fons fotogràfic a la pàgina web d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona:  Fons Banús-March | Patrimoni fotogràfic d'INSPAI