Notícies

Sílvia Pérez Cruz, cap de cartell de la quarta edició del F'Estiu de Calonge i Sant Antoni 

Foto : Sílvia Pérez Cruz, cap de cartell de la quarta edició del F'Estiu de Calonge i Sant Antoni 

Completen la programació The Gramophone Allstars Big Band, Telva Rojas amb la Selva Big Band Latin Orquestra, Guillem Roma, les cobles La Principal del Llobregat i Ciutat de Girona, i GIO Symphonia 

El festival manté l'aposta per la música de proximitat i tindrà lloc del 5 al 17 d'agost a l'entorn del castell de Calonge

El vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; l'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, i el director artístic, Francesc Sánchez Carcassés, han presentat aquest dimarts al matí a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona la programació del festival F'Estiu 2024. 

Del 5 al 17 d'agost, Calonge i Sant Antoni celebrarà la quarta edició d'un esdeveniment plenament consolidat com un festival d'estiu de proximitat. Aquesta iniciativa de l'Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Girona, té com a objectiu principal projectar la música popular amb intèrprets de casa nostra i promoure nous espectacles de manera preferent, sempre a uns preus assequibles. 

En aquest sentit, el F'Estiu d'enguany es manté fidel a una línia de programació musical popular que vol arribar a tots els públics. S'hi han programat sis concerts en dos escenaris diferents a l'entorn del castell de Calonge, en què destaca la diversitat de ritmes i estils, i on tindran cabuda la cançó d'autor, el soul, la música llatina, la clàssica i la sardana, entre d'altres. 

«Creiem fermament en els festivals com a motor cultural, social i econòmic de la demarcació. Aquest és un festival jove, però ha tingut en els tres anys previs una magnífica acceptació. Sens dubte, és una excel·lent proposta que suma activitats culturals a l'excel·lent oferta de festivals a la Costa Brava durant l'estiu», ha destacat el vicepresident i diputat de Cultura, Jordi Camps. 

En la mateixa línia s'ha referit l'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler: «Aquest és un festival familiar i de proximitat adreçat a aquella gent que realment vol passar una estona agradable escoltant bona música en un espai perfecte per als concerts».

Finalment, el director artístic del festival, Francesc Sánchez Carcassés, ha destacat: «El F'Estiu intenta que tothom que estigui a Calonge i Sant Antoni o a la Costa Brava trobi cada dia una proposta diferent, que sempre hi hagi un concert d'acord amb els seus gustos musicals».

 

La programació


*Sílvia Pérez Cruz 
Dilluns, 5 d'agost, jardins del castell de Calonge

Sílvia Pérez Cruz és compositora a més de cantant, i parla el llenguatge de la música des que té ús de raó: va créixer entre cançons populars ibèriques i llatinoamericanes, es va educar en la música clàssica i en el jazz. Contagiada pel flamenc mitjançant una connexió que sembla sobrenatural, canta d'una manera que és només seva i que commou.

Presenta el treball Toda la vida, un día, una reflexió sobre la vida i la mort, però mirant la mort com un pas de transformació. Cada moviment té una sonoritat diferent: en els instruments, en els arranjaments, en la producció¿ El primer, «Infància», és més lluminós, amable. El segon, «Joventut», és més experimental, amb sintetitzadors i autotune. Al tercer, «Maduresa», es presenta amb duos, «per representar aquest moment d'intimitat en què cadascú tria allò que vol». «Vellesa» és més clàssic, amb més pes del so i de les cordes, i «Renaixement» és el més rítmic i alegre de tots els moviments, basat principalment en percussió i veu. Viatja del que és acústic al clàssic; hi ha vents, toca el saxo, busca sonoritats noves i més rugoses¿

 

*The Gramophone Allstars Big Band
Divendres, 9 d'agost, jardins del castell de Calonge

The Gramophone Allstars Big Band és un grup que fusiona la música jamaicana dels anys seixanta (ska, rocksteady i reggae) amb diferents estils de música com el soul o el jazz, entre molts d'altres. Amb Barcelona com a centre neuràlgic, i sota la batuta del saxofonista bisbalenc Genís Bou, el grup ha publicat sis àlbums i ha actuat als principals festivals, sales i festes del país, fins a convertir-se en un del projectes musicals més consolidats de l'actual escena de música negra.

Nascuts la primavera del 2008, The Gramophone Allstars Big Band van mutar en big band amb l'aclamat disc Jazzmaica (2014), que fins i tot es va publicar al Japó. Amb el següent disc, Maraca Soul (2017), van obrir el ventall rítmic a altres sonoritats caribenyes com el bugalú o el calipso. Posteriorment han publicat tres discos de curta durada: The Reel Influence, el single Let's Get It On (versionant Marvin Gaye) i l'EP Love Letter (2021). Amb 150 concerts a l'esquena en format big band, el 2023 van retornar amb l'esperat Call Your Friends.

 

*Telva Rojas i la Selva Big Band Latin Orquestra
Dissabte, 10 d'agost, jardins del castell de Calonge

La Selva Big Band, convertida en una banda de música llatina, presenta la cantant Telva Rojas. Un concert de ritmes caribenys: el son, el mambo, la guaracha, el txa-txa-txa i el bolero. I els temes emblemàtics del repertori de Cuba: Quizás, quizás, Piel canela, Guantanamera, Perfidia, Frenesí... fins a vint cançons.

A cavall entre Cuba i Catalunya, la cubana Telva Rojas és considerada una de les cantants més grans de boleros d'aquest segle. Nascuda a Cuba en una família de músics, ja des de petita es va relacionar amb els ambients musicals i artístics de l'illa. Telva Rojas ens visita amb una orquestra de luxe, formada per catorze intèrprets, amb què compartirà amb nosaltres la seva gran admiració pel bolero i la música cubana. Canta amb una veu prodigiosa i amb tota la força dramàtica imprescindible per interpretar les històries dels grans amors i desamors que tan bé expressen aquests gèneres musicals.

 

*Guillem Roma
Dijous, 15 d'agost, pati d'armes del castell de Calonge

Guillem Roma torna a les seves arrels i està creant una proposta artística que funciona com un far per retrobar l'essència i l'autenticitat enmig de tant soroll, tants algoritmes, virtualitat que ens allunya del que som. És una proposta que reinventa el camí i els recorreguts a seguir i ens convida a observar, escoltar i reconciliar-nos amb l'espontaneïtat i la naturalitat. Les melodies ens passegen per boscos verds, per la màgia, i ens regalen sons llunyans llatins per celebrar la diversitat. Tot això sumat a la força, a les lletres amables i sinceres i a la música ballable i alegre forma part d'aquest treball.

 

*La Principal del Llobregat i Ciutat de Girona
Divendres, 16 d'agost, pati d'armes del castell de Calonge

Les sardanes han estat presents al F'Estiu des de la primera edició. En la programació del concert de sardanes sempre s'ha buscat la qualitat i també l'originalitat, en plantejar reptes i propostes que tinguin quelcom d'especial i de diferent. En aquest sentit, el festival de música F'Estiu ha comptat amb les principals cobles del país, i ha aportat novetats a cada edició, com l'estrena de la sardana «Calonge, l'èpica del castell», una composició de Ros Marbà, o «Calonge i Sant Antoni», de Marc Timón.

La Principal del Llobregat i Ciutat de Girona enguany proposen un concert de cobla amb un passeig musical pels grans clàssics de música per a cobla. Obres clàssiques, modernes i arranjaments per a l'ocasió. Les dues formacions tocaran tant per separat com plegades, en un final de concert conjunt memorable. 

 

*GIO Symphonia («El amor brujo», amb Mariola Membrives)
Dissabte, 17 d'agost, pati d'armes del castell de Calonge

Sota la direcció del titular Francesc Prat, la GIO Symphonia presenta un programa que s'aproxima al folklore, una aproximació que van fer molts compositors europeus, basada en una reelaboració d'aquesta tradició, per captar-ne l'essència i l'esperit: extraure'n el ritme, la modalitat i les línies. Aquest esperit és el que impregna el programa, a través del recull de cançons populars de Lorca o de l'obra mestra de Manuel de Falla El amor brujo, que relata la turmentada història d'amor entre Candela i Carmelo i que desprèn altes dosis d'andalusisme tractades amb immensa originalitat i una visió moderna. 

Un exemple únic del que ell pensava: buscar l'essència del cant popular, captar-ne la inspiració, reelaborar-lo amb els mitjans i l'estètica compositiva del seu present i projectar-lo cap al futur.