Notícies

Dipsalut edita una guia interactiva per a municipis lliures de violències sexuals de les comarques gironines

Foto : Dipsalut edita una guia interactiva per a municipis lliures de violències sexuals de les comarques gironines

L'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona crea una guia viva, que s'anirà actualitzant periòdicament, oberta a tota la ciutadania i pensada per respondre tant a les necessitats dels ajuntaments de poblacions grans com dels municipis mitjans i micropobles de la demarcació de Girona

Els objectius principals de la Guia per a municipis lliures de violències sexuals són sensibilitzar els ens locals sobre les violències sexuals, facilitar estratègies i accions per a la prevenció i la reparació integral de les violències sexuals als municipis, i fomentar entorns segurs i relacions igualitàries i lliures de violències.

Segons explica la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, «la finalitat és poder fer-ne la màxima difusió possible, i per a això comptem amb la col·laboració dels ajuntaments». Amb aquest objectiu, des de l'Organisme de Salut Pública s'ha enviat l'enllaç de la guia en format digital a tots els ens locals de la demarcació de Girona, i s'ha dissenyat un bàner per tal que la puguin penjar al web municipal. «La idea», explica Puig, «és que la guia estigui sempre a disposició tant del personal tècnic com de la ciutadania, amb la garantia que periòdicament s'anirà actualitzant, tant els enllaços com el contingut».

 

Els orígens de la guia

Aquesta guia neix d'una fase prèvia d'estudi impulsada per l'Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya (adscrit al Departament d'Igualtat i Feminismes), en què es va fer una diagnosi a partir de l'anàlisi de dades procedents de serveis, entrevistes a professionals, enquestes en línia a dones del territori gironí i valoracions d'accions dutes a termes en l'entorn de l'oci nocturn de diversos municipis.

Tal com explica la diputada delegada d'Acció Social i Igualtat de la Diputació de Girona, Maite Tixis, «a partir dels resultats obtinguts en aquesta fase prèvia, amb el finançament de Dipsalut i l'impuls de l'àmbit d'Acció Social i Igualtat, liderat en aquells moments per la diputada Teresa Brunsó, es van establir els reptes que esdevindrien el punt de partida per definir aquesta guia de recomanacions per a l'abordatge de les violències sexuals als municipis de la demarcació de Girona».

 

Com està estructurada?

L'equip tècnic d'Acció Social de Dipsalut, que és qui s'ha encarregat de coordinar la redacció, destaca com a aspecte diferencial que la guia s'intenta ajustar a la diversitat, la capacitat de gestió i els mitjans de què disposen els municipis de la demarcació. L'objectiu és que tant les poblacions grans com les mitjanes i els micropobles puguin garantir la igualtat d'oportunitats a la seva població pel que fa a les violències sexuals.

La Guia per a municipis lliures de violències sexuals ha comptat amb l'assessorament de l'Associació La Nut, una entitat amb seu a Banyoles que treballa per a l'assoliment dels drets i llibertats de les dones. Amb un equip de psicòlogues especialitzades en violència masclista, intervenció en crisi i perspectiva de gènere, centren la seva activitat al voltant de diverses línies de treball, especialment en la col·laboració i l'assessorament a organismes.

La psicòloga Mireia Casellas, presidenta de La Nut i una de les autores de la guia, juntament amb Mònica Montero i Ariadna Vilà, explica que el document s'estructura en dos grans blocs que han de facilitar la comprensió de la problemàtica i el seu abordatge.

Així doncs, tenim un primer bloc que recull el marc conceptual i legal de les violències sexuals, per tal d'informar del fenomen i de quin és el paper que hi poden tenir els municipis com a agents de transformació social.

Al segon bloc s'exposen dos eixos d'intervenció, que es concreten en la prevenció i la reparació integral de les violències sexuals, i es descriuen diverses propostes d'actuació que poden desenvolupar els municipis, amb exemples concrets que volen ser idees  de bones pràctiques.

Aquestes accions es classifiquen en dues categories orientatives segons el seu desenvolupament (nivell bàsic i nivell avançat), per tal que cada municipi pugui escollir-ne una en funció dels recursos de què disposi i del punt en què es trobi.

La intenció és que la Guia per a municipis lliures de violències sexuals de Dipsalut estigui disponible en breu a tots els webs dels ajuntaments de la demarcació de Girona.