Notícies

Prop de 4.000 alumnes de primer d'ESO participen aquest curs en el programa «No et fumis la salut!»

Foto : Prop de 4.000 alumnes de primer d'ESO participen aquest curs en el programa «No et fumis la salut!»

La vicepresidenta tercera i presidenta de Dipsalut, Maria Puig, ha participat en el lliurament de premis del concurs de vídeos

La Fundació Oncolliga Girona ha ofert 263 xerrades a 52 escoles i instituts gironins per conscienciar els alumnes sobre els riscos del tabac

Un total de 3.969 alumnes de primer d'ESO de les comarques gironines han assistit durant aquest curs acadèmic 2023-2024 a les xerrades que la Fundació Oncolliga ofereixi cada any als instituts, en el marc del programa «No et fumis la salut!». Avui, coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac, s'ha fet l'entrega dels premis als guanyadors del concurs de vídeos al centre cívic Barri Vell - Mercadal de Girona.

L'acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, Maria Puig; el tercer tinent d'alcaldia i regidor de Talent, Innovació, Salut i Comunitat de l'Ajuntament de Girona, Xavier Aldeguer; la subdirectora regional a Girona de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Lluïsa Mas, i la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Paqui Badosa. 

Enguany, al concurs de vídeos, s'hi han presentat quinze propostes provinents de cinc centres, que han estat valorades per un jurat format per professionals de diversos àmbits de la salut i el cinema. El primer premi ha estat per al vídeo «No gastis diners ni vida», de l'Institut Oliver Gran de Figueres, dotat amb 600 euros; el segon premi, per al vídeo «La ciutat de la salut», presentat per alumnes del Col·legi Maristes de Girona, dotat amb 400 euros; i el tercer premi, per al vídeo «Deixar de fumar et canvia la vida a millor», de l'Institut de la Jonquera, dotat amb 200 euros. 

En la seva intervenció, la vicepresidenta Maria Puig ha incidit en «parar esment a les noves formes de consumir tabac, com els vapejadors, pretesament més saludables malgrat que la majoria d'aquests dispositius contenen nicotina. A més, generen addicció, amb tot el que això comporta pels efectes nocius per a la salut».

 

Els riscos del tabac

El programa «No et fumis la salut!» es va posar en marxa el curs 1998-1999 i, des d'aleshores, s'ha anat introduint en bona part dels centres d'educació secundària de la demarcació de Girona. Des de la Fundació Oncolliga Girona es valora molt positivament la implantació d'aquesta proposta educativa que, en aquest curs 2023-2024, ha estat seguida per un total de 3.969 alumnes de primer d'ESO de cinquanta-dos centres educatius.

En total, han estat 263 xerrades en un nou format per participatiu en el qual «es parla de les diferents maneres de consumir nicotina, fumada o amb valor», ha explicat la pedagoga responsable del programa, Eulàlia Romera. 

De l'enquesta d'opinió que es passa als alumnes abans de la xerrada es desprèn que el 75 % creu que fumar està de moda, tot i que són conscients que la nicotina és perjudicial per a la salut i crea addicció. Amb tot, els alumnes consumidors són una minoria (al voltant del 5 %) i d'aquests, el 10,3 % admet haver provat la cigarreta electrònica, o vapejador; el 3 %, la pipa d'aigua, i el 2,8 %, la cigarreta convencional. 

Pel que respecta al consum de tabac de l'entorn familiar, el 41,1 % dels joves diuen que tenen a casa un o més fumadors, i un 43,2 % manifesten que tenen algun familiar que ha deixat de fumar. L'11,4 % dels amics fuma cigarretes i un 31,6 % ha provat o consumeix vapejador.