Notícies

Més de setanta tècnics i càrrecs electes de la demarcació, en la jornada «Compartim experiències» de la Diputació

Foto : Fotos: J. Ribot / Iconna

El programa ha inclòs les novetats del servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, ponències i una sessió de cocreació sota el títol «El producte agroalimentari com a activador territorial»

«Compartim experiències», la jornada anual de la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE), ha tingut lloc aquest divendres al matí al GironaHub. Ha estat organitzada per la Diputació de Girona, i hi han assistit una setantena de tècnics i càrrecs electes d'ajuntaments, consells comarcals i entitats delegades que treballen en la promoció i el desenvolupament econòmic de la demarcació.

La jornada està pensada per intercanviar idees, crear sinergies i adquirir nous coneixements o propostes susceptibles de ser desenvolupats en l'àmbit de la promoció econòmica. Així ho ha remarcat el vicepresident primer i diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, Pau Presas.

«Volem promoure el desenvolupament econòmic sostingut, executant programes i projectes que afavoreixin la creació d'un entorn adequat per a l'impuls de la competitivitat i la innovació, en col·laboració amb les altres administracions i agents socials», ha subratllat el vicepresident quan ha donat la benvinguda als assistents. També ha estat present en la jornada la diputada de Girona Excel·lent i Mercats, Vanessa Peiró.

En aquesta línia, els assistents han pogut conèixer de primera mà les novetats dels serveis oferts des de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local i resoldre dubtes. És el cas, per exemple, de la transformació dels premis Projecta't en un servei d'assessorament empresarial, les noves funcionalitats de la plataforma digital Comerç a casa o l'informe sobre habitatge de la plataforma XIFRA. 

Posteriorment, representants dels ajuntaments de Campdevànol i Torroella de Montgrí han exposat iniciatives relacionades amb l'art com a motor socioeconòmic. Es tracta de dues actuacions que han rebut el suport econòmic en el marc dels projectes singulars de desenvolupament econòmic local de la Diputació de Girona.

Pel que fa a Campdevànol, han explicat el projecte «Arrel'Art: Camins de creació i diàleg artístic a la serra de Montgrony», que té el propòsit d'incrementar l'afluència de visitants a Campdevànol, Gombrèn i Castellar de n'Hug mitjançant la creació d'una ruta temàtica formada per peces artístiques que representen éssers mitològics. 

El projecte de Torroella de Montgrí ha gravitat al voltant de la promoció i la reivindicació dels productes de proximitat, locals i del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, a través dels locals comercials que actualment es troben vuits i, alhora, recuperar locals que han estat establiments comercials.

En la segona part de la jornada, ha tingut lloc una sessió de cocreació amb el títol «El producte agroalimentari local com a activador territorial», que ha tractat sobre el paper del producte de proximitat com a element que afavoreix l'economia local i la sostenibilitat ambiental.

Han intervingut en la taula rodona el tècnic responsable del segell Girona Excel·lent de la Diputació de Girona, Carles Benítez; la responsable comercial de Nuasets, Marta Planella; la tecnòloga de l'alimentació de la Fundació Alícia, Noemí Igual, i la cap de l'Àrea de Promoció de la Ciutat de l'Ajuntament d'Olot i responsable de Fira Orígens, Judith Reixach.

 

Treball en xarxa

La Diputació de Girona va impulsar l'any 2009 la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE) per millorar la capacitació dels municipis i de les comarques en la realització de polítiques locals de promoció econòmica. La XSLPE es constitueix com un espai de treball que aprofita les sinergies i complementarietats de les entitats que hi estan adherides. Actualment n'hi ha quaranta-sis a la demarcació entre ajuntaments, consells comarcals i entitats delegades de promoció econòmica.

Aquest marc de treball ha tingut continuïtat en els períodes 2009-2011, 2012-2015, 2016-2019 i 2020-2023. Aquest any ha començat un nou període d'adhesió, 2024-2027.