Notícies

La Diputació, la Generalitat i l'Ajuntament de Girona reivindiquen el 8 de març amb la mirada posada en els drets sexuals i reproductius

Foto : Foto: E. Kelele

L'acte ha comptat amb la lectura de la declaració institucional del Dia Internacional de les Dones a càrrec de l'Associació Bressols

També s'ha dut a terme la taula rodona «Experiències i avenços assolits en els drets sexuals i reproductius»

La Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Igualtat i Feminismes, i l'Ajuntament de Girona han celebrat aquest migdia l'acte institucional conjunt amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, que enguany ha volgut posar l'accent en la importància dels drets sexuals i reproductius, uns drets indispensables per garantir la igualtat de gènere, els drets de les persones LGBTI i la lluita contra la violència masclista.

En l'acte, hi ha participat la vicepresidenta tercera i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, i també hi han assistit la vicepresidenta segona, M. Àngels Planas; la diputada d'Acció Social i Igualtat, Maite Tixis, i el diputat Guillem Surroca. 

En la seva intervenció, la vicepresidenta Maria Puig ha destacat: «Des de la Diputació de Girona, treballem cada dia per acompanyar els ajuntaments en l'àmbit de les polítiques municipals d'igualtat de gènere i diversitat sexual donant assessorament i suport tècnic. I posem al servei de totes les escoles i instituts de la demarcació de Girona el programa «Sigues tu», que és l'eina més potent que tenim ara mateix per lluitar contra les desigualtats, ja que educa els nens i les nenes, nois i noies, en les habilitats per a la vida i els empodera en llibertat sexual i identitat».

«El 8 de març reivindiquem la igualtat. Administracions, entitats, professionals i persones implicades expressem col·lectivament el compromís per erradicar qualsevol mena de desigualtat que patim les dones pel sol fet de ser dones. El 8M ens serveix per reflexionar i definir quins reptes tenim al davant, però també per celebrar les fites aconseguides. Perquè la conscienciació de les victòries ens dona energia per empoderar-nos i continuar lluitant», ha explicat la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral.

La regidora d'Igualtat i Justícia Social de l'Ajuntament de Girona, Amy Sabali, ha ressaltat: «Ens queda molt recorregut per tal de revertir pràctiques com l'ablació genital femenina i els matrimonis forçats, i per garantir la integritat física i emocional d'aquestes nenes i dones. Per la lluita feminista i pels drets de totes les dones. Avui és un dia per alçar la veu, fer un pas ferm per reivindicar i defensar la igualtat i la justícia social».

La lectura de la declaració institucional del 8 de març, que enguany posa el focus en la importància dels drets sexuals i reproductius, ha anat a càrrec de l'Associació Bressols, una entitat sense ànim de lucre que dona suport i assessorament a famílies que viuen una pèrdua gestacional, perinatal o neonatal.

L'acte també ha comptat amb la taula rodona «Experiències i avenços assolits en els drets sexuals i reproductius», en la qual ha participat Marta Hernández Sánchez, llevadora del Centre Jove de Salut de Girona; Rosa Núria Aleixandre Cerarols, presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona; Deborah Aguilera Gironès, llevadora de la unitat d'atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), i Clara Selva Olid, psicòloga, autora de la recerca El tabú de la menopausa: una discriminació invisibilitzada. Durant la conversa, s'ha explicat la feina i les experiències dels diferents organismes i s'han tractat qüestions com el dret a l'equitat menstrual, l'accés als anticonceptius de llarga durada per part de col·lectius vulnerables, la prevenció i sensibilització sobre les infeccions de transmissió sexual i VIH, l'acompanyament als joves respecte als drets sexuals i reproductius o la visibilització de la menopausa i el climateri. Tots, temes que aborda l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius.

L'acte també ha comptat amb la peça de dansa Uzivo, a càrrec de la companyia gironina de dansa Impàs, i amb la col·laboració d'una intèrpret de l'Associació Gironina de Sords, que ha interpretat l'acte en llengua de signes catalana.