Notícies

Jornada sobre les polítiques relacionades amb la problemàtica de les ocupacions irregulars 

Foto : Jornada sobre les polítiques relacionades amb la problemàtica de les ocupacions irregulars 

Organitzada per la Diputació de Girona i els col·legis de l'advocacia de Girona i Figueres 

Amb més de cent assistents entre personal tècnic i administratiu, càrrecs electes dels ajuntaments i consells comarcals i professionals de l'advocacia de Girona 

Es redactarà un document amb propostes positives, viables i reals per tal de millorar la gestió de les ocupacions irregulars

Aquest divendres ha tingut lloc a Girona una jornada sobre les polítiques relacionades amb la problemàtica de les ocupacions irregulars. La jornada està organitzada pel servei d'Habitatge de la Diputació de Girona amb la col·laboració dels col·legis de l'advocacia de Girona i Figueres. Ha estat inaugurada per Natàlia Figueras, alcaldessa de Maçanet de la Selva i diputada de Recursos Humans i Habitatge de la Diputació de Girona, i Albert Sierra, degà del Col·legi de l'Advocacia de Girona.

La jornada està orientada al personal tècnic i administratiu, als càrrecs electes dels ajuntaments i consells comarcals, i als professionals de l'advocacia de Girona que tinguin relació amb l'àmbit de l'habitatge. S'hi han inscrit més de cent persones.

Des de l'organització es constata que la proliferació exponencial i diversa de les ocupacions irregulars supera la capacitat d'acció de les administracions públiques locals, atesa la manca de fórmules legals àgils capaces de donar resposta eficaç a cada problema a curt o mitjà termini. 

Per tal de planificar la manera d'actuar davant d'aquest fenomen polièdric, amb aquesta jornada es busquen possibles respostes per a les persones o les famílies afectades, activament o passivament, dins del marc legal actual. 

Tot i això, l'ocupació irregular no es pot aïllar de la resta de polítiques d'habitatge, la vinculació de les quals fa que es puguin afrontar amb més solidesa i seguretat les actuacions davant de les ocupacions. Així doncs, aquesta jornada planteja abordar les polítiques d'habitatge buit des de diverses perspectives: com es motiva la mobilització d'aquests habitatges, quins incentius poden oferir les administracions per aconseguir incrementar el nombre d'habitatges destinats a polítiques socials, i com els habitatges buits entren en conflicte amb el manteniment de l'estat del parc d'habitatges dels municipis, a causa de la degradació que poden patir o dels riscos que comporten per a les persones que els habiten o per al parc en general. 

En definitiva, l'objectiu de la jornada és conèixer les eines de què disposen els ajuntaments i els consells comarcals per fer front a actuacions que fins ara no preveien i per a les quals no tenien recursos ni eines jurídiques, tenint en compte que han de donar resposta, d'una banda, a les persones que pateixen la falta d'habitatge i, d'una altra, a les persones que es troben l'habitatge ocupat. 

La diputada de Recursos Humans i Habitatge de la Diputació de Girona, Natàlia Figueras, ha assenyalat en l'acte de benvinguda que amb aquesta jornada es busca un punt de partida per a la col·laboració publicoprivada per millorar la gestió de les ocupacions irregulars i reduir-ne el nombre.

«Volem donar suport als ajuntaments perquè a través dels seus serveis d'habitatge puguin gestionar les polítiques d'habitatge amb un control i rigor que permetin millorar l'atenció a la ciutadania, que puguin desenvolupar polítiques de gestió del parc públic i de les persones usuàries», ha dit la diputada. 

Tot seguit, ha afegit: «Volem crear un punt de partida de col·laboració per poder traslladar els temes més importants tractats a la jornada d'avui a un document redactat pels tres ens organitzadors de la sessió, amb propostes positives, viables i reals per millorar la gestió de les ocupacions irregulars».

Les representants de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Figueres - Alt Empordà (ICAFI), Maria Hilari Sucarrat, degana, i Paola Berta, responsable de la Comissió de Formació de l'ICAFI, han destacat que «la participació de l'advocacia consistirà a coordinar-se amb tots els operadors jurídics i administratius per trobar una solució al problema de l'ocupació, i en especial per a la zona de l'Alt Empordà, i fer una anàlisi de la problemàtica relacionada amb l'ocupació irregular lligada als delictes contra la salut pública».