L'edició d'enguany comptarà amb professionals de renom com Ramon Besa, Tomàs Alcoverro, Bernat Armangué i Vicent Partal, i retrà un homenatge al centenari de la ràdio amb Carme Martínez, Clara Jordan i Sílvia Espinosa
La gala de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, el dijous 29 de febrer a l'Auditori de Girona, tancarà deu dies intensos d'activitat
Reivindicar el periodisme clàssic, el que s'elabora amb mirada crítica, neutralitat informativa i rigor en el tractament de les fonts. Aquest és el leimotiv de la Setmana dels Rahola d'enguany, que s'ha presentat aquest matí a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona.
Sota el títol de «La batalla informativa», la dotzena edició del cicle d'activitats vinculades a la comunicació que organitzen cada any la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes presenta un cartell de gran qualitat que ens ajudarà a reflexionar sobre l'ètica periodística, l'estat de salut de l'ofici en l'actualitat i el tractament de la informació en conflictes bèl·lics, ara que n'hi ha d'oberts arreu del món.
Professionals de reconegut prestigi com Ramon Besa, Tomàs Alcoverro, Vicent Partal i el fotoperiodista Bernat Armangué protagonitzaran quatre dels cinc actes programats. L'altre serà un homenatge a la ràdio a pocs mesos que es compleixin els cent anys de la primera emissió de ràdio a Catalunya, amb una taula rodona amb tres periodistes amb molt de pes a les comarques gironines: Carme Martínez, Clara Jordan i Sílvia Espinosa.
Totes aquestes activitats, que tindran lloc entre el 19 i el 26 de febrer i estaran obertes a tothom, es repartiran entre la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat la importància de tenir un periodisme rigorós, professional i veraç: «A la nostra demarcació, el periodisme de proximitat ha estat sempre senyal d'identitat dels seus mitjans més representatius i això, sens dubte, és motiu d'orgull. I, amb els Rahola, valorem precisament el bon periodisme que es fa a casa nostra, el que trepitja el territori i el que contrasta les informacions amb diverses fonts».
En la mateixa línia s'ha expressat el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Jordi Grau: «El periodisme, el de veritat, sobreviurà a aquesta batalla de sensacionalisme, manipulació i pescaclics. Ens calen mirades crítiques i veus que reflexionin sobre tot allò que passa al nostre entorn».
Al final de l'acte, els assistents s'han fet una foto de grup al claustre de la Diputació de Girona. També hi han estat presents l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; el rector de la Universitat de Girona, Joaquim Salvi, i la directora de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola, M. Àngels Prat, com a col·laboradors de la XII Setmana dels Rahola.
Deu dies intensos i de molta qualitat
Una figura icònica del periodisme a casa nostra com Ramon Besa serà l'encarregat d'engegar aquesta edició el dilluns 19 de febrer, a les 6 de la tarda, a l'aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. El redactor d'El País, Premi Nacional de Periodisme, parlarà amb el periodista Xevi Masachs sobre la seva trajectòria i sobre l'ètica periodística, entre d'altres temes.
El dimecres 21 de febrer, també a les 6 de la tarda, Tomàs Alcoverro, el periodista occidental que més temps porta com a corresponsal a l'Orient Mitjà, intentarà apropar-nos una mica més aquesta cultura que encara ens és desconeguda. En parlarà amb la periodista Mar Camps a la Biblioteca Pública Carles Rahola.
L'endemà, 22 de febrer, la ràdio adquirirà tot el protagonisme de la Setmana dels Rahola. Hi haurà una taula rodona amb les periodistes Carme Martínez (directora de Ràdio Girona - Cadena SER), Clara Jordan (delegada de Catalunya Ràdio a Girona) i Sílvia Espinosa (vicedegana de la Facultat de Turisme i Comunicació de la Universitat de Girona) que gravitarà al voltant de la ràdio i la seva evolució, ara que es compliran, el proper 14 de novembre, cent anys de la primera emissió de ràdio a Catalunya. L'acte també tindrà lloc a la Biblioteca Pública Carles Rahola a les 6 de la tarda.
Relacionat amb aquest fet, els Amics de la Unesco de Girona commemoraran el Dia Mundial de la Ràdio el 13 de febrer, a les 6 de la tarda, amb un acte a la sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona, sota el títol «La ràdio: un segle informant, entretenint i educant».
El fotoperiodista Bernat Armangué, Premi Pulitzer 2023 per la cobertura de la guerra a Ucraïna, serà el protagonista de la conversa del dissabte 24 de febrer, a les 12 del migdia, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Comentarà alguna de les seves fotografies mentre conversa sobre les seves vivències professionals amb la periodista Mar Bosch.
Finalment, el dilluns 26 de febrer, Vicent Partal reflexionarà, com sempre sense embuts, amb la periodista Marta Masó sobre el moment del periodisme actual. Ho farà a les 6 de la tarda a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.
El colofó a la XII Setmana dels Rahola serà el dijous 29 de febrer, a les 8 del vespre, a l'Auditori de Girona, amb el lliurament dels XV Premis Carles Rahola de Comunicació Local. En aquesta ocasió, Andreu Juanola i Manel Vidal, presentadors del podcast satíric La sotana, seran els encarregats de conduir la gala, en què es faran públics els noms dels guanyadors de les set categories dels guardons, així com del guanyador de la Beca dels Premis Carles Rahola, convocada per l'Ajuntament de Girona.
L'exposició «RaholaFoto2023», a la Casa de Cultura
A partir del dimecres que ve, 7 de febrer, s'obrirà al públic la mostra «RaholaFoto2023» a la sala d'exposicions de la primera planta de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Es tracta d'una selecció de les imatges presentades en la passada edició dels Premis Carles Rahola. Es podrà visitar fins al 29 de febrer, de dilluns a divendres de 10 a 20 h.
Com sempre, tota la informació de la Setmana dels Rahola i dels Premis Carles Rahola d'enguany es pot seguir per les xarxes socials a través de l'etiqueta #Rahola24.