Tretze alumnes de l'Institut Salvador Espriu de Salt han visitat la Diputació de Girona per conèixer-ne el funcionament i, d'aquí a unes setmanes, ells mateixos protagonitzaran un ple al saló de sessions
La iniciativa està impulsada per la Coordinadora d'ONG Solidàries, amb la col·laboració de la corporació
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha rebut al saló de sessions de la corporació un grup de tretze alumnes de primer de batxillerat de l'Institut Salvador Espriu de Salt. Són els participants en el projecte pilot «Escolteu-nos», una iniciativa que neix amb la voluntat d'incidir en el coneixement i la identificació dels joves gironins amb les institucions democràtiques.
El projecte, impulsat per la Coordinadora d'ONG Solidàries i amb el suport de la Diputació de Girona, dona continuïtat a una col·laboració que va néixer l'any passat amb «ODS als instituts gironins», en què una exposició va itinerar per vuit instituts de secundària gironins, un per cada comarca. Aquest projecte, de fet, es manté actiu enguany.
«Els joves sou el futur d'aquest país i és important que conegueu, a fons i des de dins, el funcionament de l'Administració pública. A la Diputació de Girona, treballem perquè la vida política estigui cada vegada més a prop vostre i perquè us en sentiu partícips», ha dit el president als alumnes.
En la visita també hi han estat presents un representant de cada grup polític amb representació: el diputat de Desenvolupament Sostenible, Joan Fàbrega (ERC); Jordi Xargay (Junts per Catalunya), Pere Casellas (PSC), Marta Guillaumes (CUP), Gisela Saladich (Independents de la Selva) i Carles Motas (Tots per l'Empordà), a més de la professora Imma Serra i la pedagoga de la Coordinadora d'ONGS, Núria Palomar.
«Amb aquest projecte, promovem els ODS 4 (Educació), el 16 (Pau, justícia i institucions sòlides) i el 17 (Aliances per obtenir els objectius). Volem que els joves aprengueu què fa la Diputació i també volem escoltar el que digueu», ha destacat el diputat Joan Fàbrega.
Després de la trobada al saló de sessions, els alumnes, que estan cursant l'assignatura optativa «Ciutadania, política i dret», han pogut conèixer el funcionament de l'ens supramunicipal, amb trobades específiques amb els representants dels diferents grups polítics, i també amb el secretari i la interventora.
Aquest projecte pilot inclou dues visites més a la corporació. El proper 21 de febrer, es tornaran a reunir amb els grups polítics i, posteriorment, presenciaran el desenvolupament del ple ordinari de la Diputació. Finalment, el 16 de març, ells mateixos protagonitzaran un ple en el qual debatran una moció que hauran treballat prèviament a l'institut.
El projecte, doncs, pretén també esdevenir un altaveu per a aquests joves, perquè cadascun d'ells hi pugui expressar les seves inquietuds polítiques.
Aquestes visites seran enregistrades i se n'editarà un petit reportatge que s'emetrà durant la tercera Jornada dels ODS, que la Diputació de Girona organitzarà el proper 24 de març a l'Auditori Palau de Congressos de Girona. Enguany, la temàtica tractarà sobre la joventut i el món local.