Notícies

Es presenta a Palamós la quarta edició del festival Amb So de Cobla

Foto :  Fotos: Gemma Martz

El festival tindrà lloc del 4 al 8 d'agost a Palamós i s'adaptarà als protocols establerts per garantir la seguretat dels assistents davant la COVID-19

Els concerts de l'edició d'enguany se celebraran al passeig de les Pites, emplaçament amb una visió privilegiada de cap Gros i del port Marina

Ahir a la nit, al passeig de les Pites de Palamós, es va presentar la quarta edició del Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, una iniciativa impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Palamós, i que compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona. A la presentació hi va assistir el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira.

A pesar de la situació d'emergència que s'està vivint actualment, causada per la COVID-19, s'ha volgut mantenir la celebració d'aquesta quarta edició del festival, que es du a terme entre el 4 i el 8 d'agost a Palamós. Aquesta edició serà especial, atès que s'ha hagut d'adaptar als protocols establerts per garantir la seguretat dels assistents. Una les mesures que s'han adoptat ha estat el canvi d'ubicació dels concerts al passeig de les Pites, un lloc que permet mantenir l'espai de seguretat i que garanteix una cabuda proporcional i un millor control d'accés.

Des del passeig de les Pites, a més, es gaudeix d'una visió privilegiada de la zona litoral de cap Gros i de la zona del port Marina. Es tracta d'un espai públic prop de l'emplaçament del desaparegut convent dels Agustins que està situat en un dels principals accessos al nucli antic del municipi.

Tot i els canvis, el festival Amb So de Cobla 2020 ha mantingut els seus tres eixos vertebradors, que consisteixen en la difusió a través del programa de concerts, la producció amb dos nous espectacles creats per ser estrenats a Palamós i la formació professional, gràcies a diversos músics de cobla de primera fila, en col·laboració amb l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), en el marc de la Jornada Pedagògica dels Instruments de Cobla (JEIC), que tindrà lloc a la tardor.

El festival vol continuar posant en relleu la capacitat de la cobla d'atreure un púbic divers amb produccions singulars i de qualitat, malgrat que aquest 2020 està sent un any complicat per al sector cultural, inclòs el món sardanista, que ha hagut de suspendre bona part de les seves ballades.

L'estrena de l'espectacle Circ & cobla va obrir ahir a la nit el festival d'aquest 2020. Hi van participar l'Ateneu Popular 9 Barris, que des de la dècada de 1970 treballa la formació i el circ social, la Cobla Sant Jordi i el saxofonista, clarinetista i sorollista Pep Pascual.

En el marc del festival Amb So de Cobla, l'Agrupació Sardanista de Palamós també oferirà la 20a edició del Concert de Sardanes de la Costa Brava - Memorial Ricard Viladesau, a càrrec de dues de les cobles de més prestigi del territori: La Principal de la Bisbal i Els Montgrins, que tindrà lloc el dimecres 5 d'agost.

Una de les novetats d'aquesta edició és la presentació de la Cobla Ciutat d'Amposta, que farà el seu debut en el festival. A més, el festival comptarà amb les actuacions de reconeguts artistes, com Petitet i la seva orquestra simfònica; Pau Alabajos, amb la Cobla Bisbal Jove; la Cobla Marinada, amb Vicens Martín; La Cobla de Farners, i La Principal de Tarragona.

Amb So de Cobla, un festival a la cerca de noves fórmules

El Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, iniciat l'any 2017, arriba a la quarta edició amb la voluntat de consolidar un projecte inspirat per l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, que acull i impulsa la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, i que gestiona l'Ajuntament de Palamós, amb el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya.

Amb So de Cobla neix amb un esperit transgressor. Vol presentar els instruments de la cobla catalana en nous formats i nous ritmes. Vol obrir-los a tot el ventall de combinacions possibles, amb l'objectiu de difondre la música de cobla més enllà de les audicions de sardanes, i d'expressar la sonoritat dels instruments de cobla fora de la formació convencional.

El festival busca així obrir-se a nous públics tot donant rellevància a la música popular i tradicional. L'essencial en aquest festival és el so peculiar, singular, genuí i diferenciat. Amb So de Cobla vol reflectir la vitalitat i la creativitat associades a la sonoritat de la cobla com a formació única al món, ja sigui en el seu format de cobla tradicional d'onze músics o en les seves múltiples adaptacions i estils. En aquest sentit, resulta clau que sigui Palamós la seu d'aquest festival, atesa la llarga tradició sardanista d'aquesta població.