Notícies

El FITAG 2020, amb vint-i-set grups en escena, tornarà a convertir Girona i sis municipis més en el gran escenari del teatre amateur

Foto : El FITAG 2020, amb vint-i-set grups en escena, tornarà a convertir Girona i sis municipis més en el gran escenari del

El FITAG tindrà lloc entre el 25 i el 29 d'agost a Girona i a sis municipis més de la demarcació

Celebrarà les vint edicions aportant cultura i esperança i adaptant-se als condicionants que marquin les autoritats sanitàries per la COVID-19

Cràdula Teatre i Cor Preludi inauguraran aquesta edició amb l'espectacle Theresienstadt, un musical de gran format que es representarà a les escales de la catedral

Aquest matí s'ha presentat la vintena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG), que enguany es durà a terme del 25 al 29 d'agost. Es tracta d'una programació especial, molt més centrada en els grups locals i de països pròxims degut a les restriccions de circulació entre països per la COVID-19.

Al FITAG d'enguany hi haurà un total de vint-i-set companyies provinents, la majoria, de municipis de les comarques gironines: Girona, Banyoles, Campdevànol, Cassà de la Selva, Figueres, Lloret, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori i Sant Hilari. També n'hi haurà de la resta de Catalunya: Altafulla i Gavà, i de les illes Balears, Extremadura, Navarra, Madrid, Múrcia i el País Basc, així com d'altres països: el Principat d'Andorra, l'Argentina, França i Suïssa.

L'espectacle inaugural serà a les escales de la catedral de Girona el dia 25 d'agost a les 21.00 hores. Es tracta d'una coproducció amb diferents companyies teatrals amateurs de les comarques gironines titulada Theresienstadt, en què una vintena de joves intèrprets (actors, actrius i cantants) de Cràdula Teatre i Cor Preludi seran els protagonistes.

Amb aquest espectacle musical, que es preveu que reuneixi més de cent intèrprets dalt de l'escenari, es vol donar la benvinguda als participants del FITAG del 2020 i també celebrar amb tots els assistents les vint edicions del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona. Amb aquesta estrena, el FITAG i la ciutat de Girona volen fer un homenatge a les víctimes de l'holocaust nazi l'any que se celebra el 75è aniversari de l'alliberament d'Auschwitz.

També s'ha recuperat la coproducció internacional entre Israel i actrius gironines suspesa en l'edició de 2019 i s'ha renovat el compromís de col·laboració amb la Confederación de Teatro Amateur de l'Estat espanyol (Escenamateur).

A la presentació hi han assistit Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura; Núria Pi, regidora de Drets Socials i Cooperació de l'Ajuntament de Girona; Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona; Martí Peraferrer, director del FITAG, i Lluís Freixas, director en funcions de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. L'acte ha comptat amb l'assistència de representants dels municipis on enguany es faran les funcions: Lloret, Llançà, Maçanet de la Selva, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres.

Com a novetat per a aquest FITAG 2020 s'ha preparat un taller de formació teatral per a la setmana anterior al FITAG que culminarà amb un espectacle col·lectiu lligat als comerços de la ciutat i amb la intenció d'obrir el festival als barris i celebrar-ne així les vint edicions.

Així mateix, hi haurà un taller de teatre clàssic grecoromà, impartit pel director Jesús Manchón, la setmana prèvia al festival, que serà la llavor d'una gran coproducció entre Extremadura i Catalunya, i que s'estrenarà al FITAG del 2021.

En aquesta edició s'estrenarà el documental FITAG Cinema 2019, enregistrat pel realitzador cubà Lester Aguilar.

L'edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) d'aquest any s'adapta a la situació per la crisi del coronavirus i està pendent de les normes que les autoritats sanitàries dictin per portar a terme actes culturals d'aquestes característiques.

El director del festival, Martí Peraferrer, ha assenyalat que «el FITAG vol celebrar enguany les vint edicions aportant cultura i esperança i adaptant-se als condicionants que marquin les autoritats sanitàries. Per això s'hauran de reduir els aforaments, treballar en les distàncies de seguretat, adaptar horaris i trobar metodologies especials a l'hora de repartir les entrades gratuïtes i fer cua a les portes dels teatres, però la voluntat de tot l'equip del festival és que el teatre no professional segueixi present a la ciutat de Girona a finals d'agost, com a símbol de resistència i de fortalesa davant les adversitats».

Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona, ha destacat que «hi haurà FITAG i que els esforços dels organitzadors d'aquest festival seran més grans que les nostres pors, i per tant, hi haurà un FITAG que manté el seu cor i la seva essència d'aparador d'oportunitats i plataforma de llançament de companyies teatrals».

Núria Pi, regidora de Drets Socials i Cooperació de l'Ajuntament de Girona, ha assenyalat que «el FITAG és un referent per a la gent a qui ens agrada el teatre, un teatre de qualitat i amb accent gironí» i ha comentat el sobreesforç d'aquest any degut a la crisi provocada per la pandèmica de la COVID-19.

Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona, ha remarcat que ha viscut el FITAG «en primera persona» i que ha vist «com ha madurat, com s'ha estès pels diferents barris de la ciutat així com a diferents municipis de la demarcació», i ha afegit: «Aquest estiu Girona ens somriu gràcies al FITAG».

Durant la presentació s'ha projectat el vídeo musical FITAG en el cor, en la realització del qual han participat intèrprets de més de cinquanta ciutats del món relacionats amb el teatre amateur, independent, universitari o que han passat pel FITAG i s'han professionalitzat. FITAG en el cor ha estat muntat per Joan Roura i conté la cançó del mateix nom composta pel grup gironí Parellop.

Podeu veure el vídeo FITAG en el cor, publicat al canal de YouTube de la Diputació de Girona, en aquest enllaç: FITAG en el cor

Documentació

dossier FITAG 2020 07/07/2020