Notícies

S'inaugura l'exposició commemorativa dels quaranta anys d'educació ambiental del Montseny

Foto : Foto: Diputació de Barcelona

Ahir a la tarda va tenir lloc, a l'Edifici del Rellotge del recinte de l'Escola Industrial de Barcelona, la inauguració de l'exposició «40 anys d'educació ambiental i conservació al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny (1978-2018)», organitzada per la Diputació de Barcelona i en la qual ha col·laborat tant la Diputació de Girona com el Zoo de Barcelona. En l'acte hi va participar la diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas; el diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín; el director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcón, i el director del Parc Natural del Montseny, Lluís Martínez.

Amb aquesta exposició es pretenen commemorar quaranta anys dedicats a l'educació ambiental i la conservació del patrimoni natural al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. L'escola de natura Can Lleonart, situada a la vall de Santa Fe del Montseny, va ser la pionera en aquest tipus de pedagogia. La diputada Anna Barnadas ha dit que aquest centre va tenir una importància cabdal «per instaurar l'educació ambiental al nostre país», amb una metodologia innovadora que donava eines d'observació per fomentar un paper actiu de l'alumnat. Un paper capdavanter que «cal posar en valor», i «la realització d'aquesta exposició és una manera de fer-ho», ha afegit la diputada.

En les darreres dècades, la Diputació de Girona ha refermat el seu compromís amb l'educació socioambiental: ha promogut i donat suport a nombroses iniciatives pedagògiques a la demarcació de Girona, i específicament al Montseny, que han esdevingut un referent. Convé destacar en aquest àmbit el programa «El Montseny a l'escola», en col·laboració amb la Diputació de Barcelona. Gràcies a aquest programa, s'ha establert una forta aliança amb les escoles de primària, les famílies, els ajuntaments dels municipis situats al parc i les entitats d'educació ambiental, aquestes darreres una peça clau en aquesta xarxa d'educació ambiental.

La Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona gestionen conjuntament el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Entre les actuacions que du a terme la Diputació de Girona en la gestió del parc es troba la dotació de serveis als ajuntaments en el manteniment de la xarxa viària, el suport a centres culturals o museístics, el proveïment d'un sistema d'informació geogràfica i el suport en matèria de prevenció d'incendis forestals, entre d'altres.

En el ple ordinari d'aquest mes de febrer la Diputació de Girona va aprovar l'ampliació del servei d'assistència en matèria de gestió forestal i prevenció d'incendis de la demarcació de Girona a tots els municipis de menys de 20.000 habitants. L'objectiu és cobrir la pràctica totalitat de la demarcació de Girona, «atès que la prevenció d'incendis forestals és una prioritat en un període d'emergència climàtica», va assenyalar Anna Barnadas al ple de la Diputació. Només al Parc del Montseny ja s'hi destinaven 14.000 €             per a la prevenció d'incendis entre l'Associació de Defensa Forestal (ADF) Riells del Montseny i l'ADF Guilleries-Montseny, i 3.000 €             per a l'Associació d'Empresaris del Montseny per les bones pràctiques forestals.

L'exposició «40 anys d'educació ambiental i conservació al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny (1978-2018)» presenta cinc mòduls organitzats en tres temàtiques diferents: «El Montseny com a escola de natura», on es parla de Can Lleonart, del naixement de l'educació ambiental, dels programes educatius i de la tradició de l'excursionisme; «El Montseny com a espai viu», en què s'exposa el patrimoni natural i la recerca científica, així com el Montseny com a espai habitat i el compromís amb la sostenibilitat, i «El Montseny com a patrimoni mil·lenari», tant des de la vessant del patrimoni construït com el patrimoni cultural i immaterial, i com a inspiració d'artistes.

A més, es podrà veure una mostra d'elements relacionats amb els continguts i un vídeo amb sis veus del territori que expliquen la seva activitat al Montseny des d'àmbits diferents: educació ambiental, interpretació, ramaderia, sector forestal, recerca científica i arts escèniques (circ).

L'exposició estarà ubicada a l'Edifici del Rellotge de Barcelona fins al proper 13 de març d'aquest 2020. A partir d'aquesta data començarà una itinerància per diverses localitats del Parc Natural del Montseny.