Notícies

La Fundació Ernest Morató celebra els 25 anys dedicats al món de les havaneres

Foto : La Fundació Ernest Morató celebra els 25 anys dedicats al món de les havaneres
Divendres al vespre va tenir lloc, a l'auditori del Museu del Suro de Palafrugell, la celebració del vint-i-cinquè aniversari de la Fundació Ernest Morató. En la cloenda de l'acte institucional hi va participar Jordi Camps, diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local  de la Diputació de Girona, juntament amb Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, president honorífic del patronat de la Fundació Ernest Morató i diputat d'Educació de la Diputació de Girona, i Mariàngela Vilallonga,  consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La Diputació de Girona dona suport a les activitats que des del passat 2019 es duen a terme amb motiu de la celebració d'aquesta efemèride i que finalitzaran aquest 2020. L'objectiu d'aquests actes és posar en valor la labor duta a terme durant aquest quart de segle en favor del món de l'havanera com a gènere musical, actiu cultural i patrimoni històric.

La protecció, la conservació i la difusió del patrimoni cultural gironí, entre el qual es troba el patrimoni musical, és un dels objectius de la Diputació de Girona. La demarcació de Girona disposa d'un patrimoni cultural ric i divers que cal salvaguardar i donar a conèixer entre els ciutadans, amb la finalitat d'assegurar-ne la pervivència en les generacions futures.

La commemoració dels vint-i-cinc anys s'ha fet coincidir amb la gala de lliurament de la tretzena edició dels premis 2/4. Els guardons, que reconeixen les persones, entitats i empreses que més contribueixen a divulgar i prestigiar l'havanera, van ser atorgats a la cantant Núria Berengueras Costa i al grup empresarial Bardinet - Rom Pujol.

Prèviament a l'entrega d'aquests guardons, va tenir lloc l'homenatge que l'entitat va fer als seus expresidents: Josep Bastons, Enric Vigas i Antoni Mas. Tres figures estretament vinculades al món de l'havanera com a compositors i cantaires, que han aportat el seu coneixement, dedicació, perseverança i prestigi a la fundació. L'acte va finalitzar amb les actuacions de quatre dels grups fundadors de l'entitat: Bergantí, Mariners de Riera, Peix Fregit i Port Bo.

La Fundació Ernest Morató és una entitat que té com a objectiu principal impulsar la investigació de les havaneres en tota la seva extensió i documentar la seva història des dels orígens. Aquesta fundació és l'única institució a Catalunya que té com a missió la investigació de les havaneres i la conservació, documentació i difusió del patrimoni documental vinculat a aquest fenomen musical. A més té en compte els nous reptes i fites de futur d'aquest gènere musical.

El nom de la fundació prové de la figura d'Ernest Morató Vigorós, palafrugellenc de naixement i barber de professió, que va dur a terme una labor clau en la recuperació de l'havanera a Catalunya a la segona meitat del segle XX.