Notícies

Presentació d'una nova monografia dels «Quaderns de la Revista de Girona» dedicada a Maià de Montcal i Dosquers

Foto : Miquel Millan

La col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» ha publicat una nova monografia dedicada a Maià de Montcal i Dosquers, l'autora de la qual és Dolors Olivé i Casademont. Ha estat presentada aquest matí a la sala d'actes de l'Ajuntament del municipi per Albert Piñeira, diputat de cultura de la Diputació de Girona; Joan Gainza, alcalde de Maià de Montcal i Dosquers; Rosa Maria Gil Tort, directora de la col·lecció, i Dolors Olivé, autora de la monografia, en un acte al qual han assistit una gran quantitat de veïns.

Maià de Montcal i Dosquers, situats entre la plana i la muntanya, en la confluència de l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Pla de l'Estany, eren dos municipis diferents fins que el 1969 s'uniren amb el nom de Maià de Montcal. Aquesta monografia, en el moment de resseguir-ne la història, sovint parla d'un municipi o de l'altre abans de la fusió, perquè durant molt temps van mantenir escola, parròquia i ajuntament per separat. El llibre també tracta temes com els béns naturals, el patrimoni cultural o les tradicions, especialment les del segle xx, i fa èmfasi en el dia a dia del poble i els oficis de Maià de Montcal, que el 1978 celebrà els mil anys d'història.

L'autora. Dolors Olivé i Casademont (Girona, 1970) és filòloga. Des del 2010, treballa en l'edició i la redacció de Maliana, la revista de Maià de Montcal i Dosquers, motiu pel qual coneix una bona colla de veïns del poble i pot resseguir els esdeveniments i les novetats del municipi. També treballa en l'edició d'altres revistes municipals, i és professora de català i tutora de l'aula d'acollida de l'Institut Narcís Monturiol de Figueres des del 2004.

La col·lecció. Maià de Montcal i Dosquers és el número 203 de la col·lecció que edita la Diputació conjuntament amb l'Obra Social “la Caixa” i que porta per nom «Quaderns de la Revista de Girona». Al llarg dels més de dos-cents números publicats, la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a través de les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d'abast general).