Notícies

L’exposició «Mig Europa cau. Impressions de Josep Pla sobre la Gran Guerra» arriba a Girona

Foto : Autoria: Casa de Cultura de Girona

Aquest vespre, a la Casa de Cultura de Girona, ha tingut lloc la inauguració de l’exposició «Mig Europa cau. Impressions de Josep Pla sobre la Gran Guerra». A l’acte, hi han participat Albert Piñeira, vicepresident tercer de la Diputació de Girona; Lluís Freixas, director en funcions de la Casa de Cultura; Xavier Pla, vocal del Patronat de la Fundació Josep Pla i director de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona, i Francesc Montero, comissari de la mostra, doctor en filologia catalana i membre de la Càtedra Josep Pla i de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona.

L’exposició, coproduïda per la Fundació Josep Pla (FJP) i la Càtedra Josep Pla (Universitat de Girona - Grup 62 - FJP) i organitzada per la Casa de Cultura de Girona, mostra la mirada de l’escriptor i periodista gironí Josep Pla i Casadevall sobre la Primera Guerra Mundial, projectada des d’un territori neutral.

El vicepresident Albert Piñeira, en el seu parlament, ha incidit en el fet que aquella va ser «una època complexa i convulsa, que va alterar el curs de la història i va marcar tant l’evolució històrica com l’evolució social i cultural del darrer segle». El prosista Josep Pla, referent de la literatura catalana del segle XX, va viure el conflicte durant la seva joventut, entre Barcelona i Girona, i el va descriure en el seu dietari El quadern gris. A més, al llarg de la seva obra, Pla va explicar i recordar la Gran Guerra, així com l’enorme impacte que posteriorment va tenir en la societat.

L’exposició, que es podrà veure fins al 3 de gener a la sala d’exposicions de la primera planta de la Casa de Cultura, va començar el recorregut el 2017 a la Fundació Josep Pla de Palafrugell, durant la commemoració del centenari del conflicte, i ha passat pel Palau Robert de Barcelona.

«Des de la Diputació de Girona, ens alegrem que un projecte cultural produït al territori pugui itinerar arreu del país i retorni, dos anys després, a la seva demarcació d’origen», ha destacat Albert Piñeira. A més, ha remarcat que la protecció, conservació i difusió del patrimoni cultural gironí, entre el qual hi ha el patrimoni literari, «és un dels objectius de la Diputació de Girona». Per l’ens supramunicipal és essencial salvaguardar i donar a conèixer entre els ciutadans el patrimoni cultural, amb la finalitat d’assegurar-ne la pervivència en les generacions futures.

L’exposició recull i interpreta les vivències de Josep Pla en aquella època, contextualitzades amb fotografies, objectes i materials d’arxius, biblioteques i hemeroteques. A més, està estructurada en sis àmbits diferents. Els dos primers, «Barcelona bullia» i «Ni un tap a l’estranger», exposen els escenaris de la vida de Pla. El tercer àmbit, «Fam de notícies», mostra un recull sobre el ressò que el conflicte va tenir a la premsa escrita. «Mig Europa cau» és el nom del quart àmbit, que presenta les reflexions de l’escriptor sobre la guerra. El cinquè, amb el títol «Del fons mateix del mar», se centra en la narració per excel·lència de Josep Pla sobre la Primera Guerra Mundial, basada en un fet real: l’atac, davant les costes de Begur, d’un submarí alemany al vaixell mercant Palermo. Per acabar, l’últim àmbit, «Un Cafarnaüm en deliri», mostra la interpretació que l’escriptor va fer del conflicte en les dècades posteriors.