Notícies

El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera acull la presentació del darrer número de la Revista de Girona

Foto : Foto: Miquel Millan
Ahir al vespre, el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera va acollir l'exposició del darrer número de la Revista de Girona, que ja ha sortit al carrer i que té com a reportatge destacat el dossier dedicat als «Vuitanta anys de l'exili republicà».

Coordinat pel director del Memorial Democràtic, Jordi Font, aquest treball ofereix una visió panoràmica i transversal a l'entorn de les repercussions de l'exili republicà en el teixit social i cultural de les comarques gironines. El reportatge s'ha escrit coincidint amb el fet que el proppassat mes de febrer es complien vuitanta anys de l'inici de l'exili republicà a la demarcació de Girona. Font explica en el pròleg que «no hi ha dubte que es tracta d'un esdeveniment que va tenir uns efectes molt profunds en el conjunt de la societat gironina» i subratlla el fet que els avenços i els progressos de tot tipus que s'havien anat produint en el decurs del primer terç del segle xx es van aturar, i que hi va haver un èxode d'un nombre significatiu de ciutadans que va suposar la desarticulació del ric teixit democràtic i republicà precedent. Segons Font, la regió de Girona, per la seva situació geogràfica, va esdevenir l'escenari principal d'aquest èxode, però no va ser només una terra de pas de refugiats, ja que van ser moltes les persones que, originàries o establertes a les comarques gironines, es van veure en l'obligació d'abandonar la seva llar.

Per Font aquest monogràfic es planteja com una oportunitat per oferir un tast del que podria ser una visió transversal dels efectes d'aquell exili en la societat gironina. Per a la redacció dels nou articles que conformen aquest dossier, Font ha comptat amb la participació del director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural Joaquim Nadal, el doctor en filosofia i lletres Enric Pujol, l'historiador i arxiver Jordi Gaitx, el professor jubilat d'història de l'educació de la Universitat de Girona Salomó Marquès, la directora general de Memòria Democràtica Gemma Domènech, el periodista i historiador Carles Ribera, l'historiador de l'art Narcís Selles, la periodista i escriptora Cristina Masanés i l'historiador Miquel Serrano. Tots ells han tractat el període de la Guerra Civil, l'exili republicà i el franquisme des de diferents perspectives.

La presentació va anar a càrrec de Sònia Martínez, alcaldessa de la Jonquera; d'Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona; de Gerard Bagué, director de la Revista de Girona; i de Jordi Font, director del Memorial Democràtic i coordinador del dossier. A l'acte, també hi va assistir Alfons Quera, director del MUME.

Altres temes

Aquest número de la Revista de Girona inclou diferents articles relacionats amb la història i l'actualitat cultural i social de les comarques gironines. En destaquen el reportatge escrit per Jordi Arbonès sobre la presència de «Nazis ¿a les comarques gironines»; la biografia dedicada a l'empordanesa Maria Xirau i el perfil protagonitzat per la cantant Maria Ferrio, o la secció «Un entre 750.000», que en aquesta ocasió explica la vida del lampista Joan Sitjes.

En aquest número també destaca el segon capítol de la secció «Una nova mirada de Valentí Fargnoli», que se centra en la muralla de Girona; l'article en què en cada número es dona presència a un artista diferent, en aquest cas Àngel Rigall, o l'apartat d'història, que en aquesta ocasió s'entreté a donar a conèixer la figura de Gaspar Casal amb motiu de la commemoració del 260 aniversari de la seva mort.