Notícies

Albert Piñeira participa en l'acte de cloenda de les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran de Girona

Foto : Albert Piñeira participa en l'acte de cloenda de les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran de Girona
Ahir dimecres, a la Casa de Cultura de Girona, va tenir lloc la cloenda del curs 2018-2019 de les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran de Girona. En l'acte hi ha participat Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona en funcions.

En la seva intervenció, Albert Piñeira ha volgut destacar l'origen d'aquesta iniciativa, ara fa més de trenta-cinc anys. Fundada el 1990, l'associació Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran de Girona va néixer «fruit d'una il·lusió: la voluntat d'aprendre. Una il·lusió sorgida d'un col·lectiu, el de la gent gran, que cada cop es situa més en la perspectiva de l'envelliment actiu».

L'envelliment actiu va ser definit per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com «el procés d'optimització de les oportunitats de salut, participació i seguretat, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de les persones a mesura que envelleixen». Dins d'aquest concepte, que te com a objectiu ampliar l'esperança de vida saludable i productiva, també s'engloba l'aprenentatge permanent que promou les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran de Girona.

Així mateix, aquesta ampliació de coneixements també implica molts factors positius com ara la inclusió social, en establir-se relacions tant intrageneracionals com intergeneracionals; la realització personal, tant per l'oportunitat d'accedir a la formació com per compensar els dèficits educatius previs a la generalització de l'escolarització obligatòria, i pel treball que suposa per a la memòria.

Aquests cursos, que s'imparteixen anualment d'octubre a juny, consten d'un cicle de conferències sobre temàtiques multidisciplinàries. Enguany s'han celebrat unes trenta-dues conferències que han tractat temes tan dispars com: periodisme, historia de l'art, ciències socials, ciutadania, medi ambient, literatura, filosofia i humanitats, ciències naturals, entre d'altres. Les sessions tenen lloc cada dimarts lectiu a l'Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona.

Durant el curs també s'han realitzat sortides culturals a diferents punts de la demarcació de Girona: visites guiades a museus, al Caixa Fòrum- Trobades amb les Aules de Difusió cultural de la Garrotxa, assistència a un curs de formació de directius Organitzat per CEATE (Confederación Española de Aulas de la Tercera Edad) a l'Hotel Double Tree by Hilton de Girona, o trobades amb AFOPA (Agrupació d'Aules per a la Gent Gran de Catalunya) a Barcelona i Girona, entre d'altres.

Enguany les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran han comptat amb uns dos-cents trenta alumnes, amb una assistència mitja per conferència d'uns cent seixanta alumnes. Les persones matriculades paguen una quota anual, a partir de la qual se'ls expedeix un carnet i se'ls dona preferència d'accés a les conferències en cas que hi hagi més assistents que no pas capacitat de la sala.

L'objectiu principal de les Aules d'extensió universitària és el de transmetre coneixement a persones jubilades, que disposen de temps, , tant de fora com de dins de l'àmbit universitari.