Notícies

Cinc ambaixadors donaran impuls a la Xarxa per al Desenvolupament Sostenible, que ha creat la Diputació de Girona

Foto : Cinc ambaixadors donaran impuls a la Xarxa per al Desenvolupament Sostenible, que ha creat la Diputació de Girona

El nomenament ha tingut lloc en el marc de la III Jornada per a la implementació de l'Agenda 2030 i els ODS

Amb el títol de «Món local, sostenibilitat i joventut» ha tingut lloc avui, a l'Auditori del Palau de Congressos de Girona, la III Jornada per a la implementació de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona. En el seu parlament, ha posar en relleu que: «avui presentem els Ambaixadors de Bona Voluntat de la Xarxa, que destaquen per la seva trajectòria personal i professional. Són un exemple a seguir. Els agraïm moltíssim la seva ajuda desinteressada i que siguin avui aquí per rebre el reconeixement com a ambaixadors. Tenim moltes ganes de treballar plegats per assolir junts els objectius de desenvolupament sostenible, i desitgem que siguin garants de la Xarxa DDGI 2030 allà on vagin».

La Diputació de Girona ha nomenat cinc ambaixadors que representaran la Xarxa DDGI 2030 Demarcació Sostenible, una aliança que ajuntarà administracions publiques, el món de l'educació, la Universitat de Girona (UdG), el sector empresarial, la patronal, sindicats i el tercer sector amb l'objectiu de treballar per l'assoliment dels disset objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030. Els cinc ambaixadors són Marc Gasol, president del Bàsquet Girona (ha delegat l'assistència en Xavier Gasau, director general del Bàsquet Girona); Daniella Tilbury, representant del Govern britànic en els assumptes d'educació i sostenibilitat a la Comissió Econòmica de les Nacions Unides per Europa, i doctora honoris causa per la UdG; Sílvia Planas, directora del Museu d'Història dels Jueus i del Museu d'Història de Girona; Isaac Padrós, president de Multicapacitats, i Francisco Vera, jove activista mediambiental amb nombrosos seguidors a les xarxes (instagram @franciscoactivista).

El president de la Diputació, Miquel Noguer, ha destacat que «el treball conjunt i coordinat dels diferents sectors de la societat és clau per poder fer front als reptes als quals ens enfrontem, com ara el canvi climàtic, que ja està provocant manca de pluja, l'augment dels incendis i anomalies meteorològiques».

El nomenament ha tingut lloc durant la III Jornada per a la Implementació de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que ha comptat amb l'assistència de nombroses autoritats, així com d'un centenar d'estudiants de diversos instituts (Bosc de la Coma d'Olot, Vescomptat de Cabrera d'Hostalric, Salvador Espriu de Salt i Maristes de Girona), que estan treballant a classe temes de sostenibilitat.

La jornada ha constat de dues taules rodones, on s'han debatut les experiències a l'hora d'implementar els ODS al món local i la relació entre emergència climàtica i joventut. A més, s'ha presentat el projecte «Escolteu-nos», mitjançant el qual alumnes de l'institut Salvador Espriu de Salt van aprendre sobre el funcionament del sistema democràtic i van ser protagonistes d'una sessió del Ple a la Diputació de Girona en què van debatre dues mocions relaciones amb la sostenibilitat. «El projecte ha servit perquè els joves puguin conèixer més a fons les institucions democràtiques i també perquè expressin les seves inquietuds», ha assenyalat Joan Fàbrega, diputat de Desenvolupament Sostenible de la Diputació de Girona.

Tot seguit us adjuntem una breu biografia dels ambaixadors de la Xarxa DDGI 2030 Demarcació Sostenible.

MARC GASOL SÁEZ

Va néixer a Barcelona i és un destacat jugador de bàsquet a nivell internacional. Ha jugat en importants equips com el Barça, el Memphis Grizzlies, el Toronto Raptors i Los Angeles Lakers, de l'NBA, i ha format part de la selecció espanyola de bàsquet en diverses competicions mundials i en els Jocs Olímpics de 2020 a Tòquio.

El 2015 va ser guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries dels Esports juntament amb el seu germà Pau.

Actualment forma part de la plantilla de l'equip del Bàsquet Girona, del qual n'és president, i amb el seu germà Pau lidera la Gasol Fundation, que promou una infància saludable.

Com a president del Club Bàsquet Girona, Pau Gasol s'ha distingit per l'impuls a la sostenibilitat en el si del club i per la voluntat constant i activa d'impulsar noves iniciatives per aconseguir el compliment dels ODS. Hi ha implicat tant l'equip esportiu com el personal tècnic i laboral, així com el món de l'esport en general i la societat gironina. I és un exemple per a les generacions més joves i l'afició del club.

Algunes de la accions que ha portat a terme i d'altres que actualment estan en fase de desenvolupament són: l'eliminació del paper a les oficines i en les entrades, o una política de plàstic zero (instal·lació de sistemes d'osmosi, utilització d'ampolles de vidre i carmanyoles per als àpats dels jugadors, l'equip directiu i els treballadors; substitució d'ampolles de plàstic per ampolles de vidre al bar i la llotja). El club també està implicat amb els ODS, principalment el 7 - Energia neta i assequible, el 13 - Acció climàtica i el 16 - Pau, justícia i institucions sòlides. A més, està treballant per aconseguir el Segell Sports For Climate Actions de l'ONU, per instal·lar plaques solars al pavelló, per fer pàrquings segurs per a bicicletes i patinets i per instal·lar carregadors elèctrics al pàrquing, per tal de fomentar la mobilitat sostenible.

DANIELLA TILBURY

Nascuda a Gibraltar, va ser la primera dona al front d'una càtedra a la Universitat de Gibraltar, de la qual també n'ha estat rectora. Al llarg de la seva carrera, Tilbury ha destacat a nivell internacional per ser la pionera i un referent mundial en el mon acadèmic en matèria d'educació pel desenvolupament sostenible. També és la responsable de l'esdeveniment internacional L'Hora de Planeta, que se celebra el 25 de març de cada any amb l'objectiu de sensibilitzar la societat sobre la necessitat de reduir el consum energètic.

Ha estat professora a les universitats de Cambridge, de Gal·les, de Hong Kong i directora-fundadora de l'Institut Australià de Recerca en Educació per la Sostenibilitat de la Universitat Macquarie d'aquest país, i una important col·laboradora en el grup d'experts per elaborar l'Informe Global sobre Educació pel Desenvolupament Sostenible de la UNESCO, presidenta de l'Aliança d'Universitats Copernicus, degana a la Universitat de Gloucestershire, en la qual ha ocupat la càtedra de sostenibilitat, vicerectora inaugural i consellera delegada de la Universitat de Gibraltar, on ha exercit també com a assessora i consultora d'educació superior, i membre la de Mesa del Comitè Directiu de la UNECE sobre educació per al desenvolupament sostenible.

Ha estat la primera comissionada de Desenvolupament Sostenible i Generacions Futures del Govern de Gibraltar i membre d'honor de la Universitat de Cambridge. Recentment va ser investida doctora honoris causa per la Universitat de Girona per la seva tasca de direcció i assessorament en el camp de l'educació per la sostenibilitat en organismes internacionals i agències governamentals, i per la seva estreta vinculació amb aquesta universitat. Actualment és representant del govern britànic en assumptes d'educació i sostenibilitat a la Comissió Econòmica de les Nacions Unides per Europa (UNECE).

SILVIA PLANAS MARCÉ

Silvia Planas va néixer a Camprodon, és llicenciada en història medieval per la Universitat de Barcelona i doctora per la Universitat de Tolosa. Actualment és directora del Museu d'Història dels Jueus i del Museu d'Història de Girona, feina que porta a terme amb molta vocació, passió i dedicació.

Al llarg de la seva carrera ha impartit cursos i conferències sobre història de la Catalunya i de la Girona jueves, tant en l'àmbit nacional com internacional.

Des del 2016 forma part del grup de recerca Museus i Gènere de la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya, que treballa per aplicar la mirada feminista i de gènere en l'àmbit de la museologia. També és autora de diversos llibres i articles sobre història jueva medieval.

Convençuda que cal reescriure la història per incorporar-hi l'acció i la presència de les dones, Sílvia Planas treballa activament des dels dos museus que dirigeix per aplicar la perspectiva gènere al discurs museístic dels dos centres i a les activitats que s'hi organitzen.

ISAAC PADRÓS SUÁREZ

Isaac Padrós és un jove gironí amb molta empenta i força de voluntat. Fa uns anys va patir un accident que el va afectar greument i li va fer perdre la visió i part de la mobilitat.

Però en aquella situació l'Isaac va decidir que no volia aïllar-se, quedar-se a casa o deprimir-se. Es va matricular a la Universitat de Girona i, en haver experimentat personalment la falta de sensibilitat de molts sectors de la societat vers les persones amb diversitat funcional, va pensar que calia fer una contribució a la societat: educar i sensibilitzar els ciutadans en relació amb aquestes persones, i per això va fundar l'entitat Multicapacitats.

Multicapacitats està formada per estudiants i exestudiants amb discapacitat i sense de la Universitat de Girona, i per altres persones conscienciades amb aquesta realitat. I l'objectiu principal de l'entitat és conscienciar la societat de la situació de les persones amb diversitat funcional i fer valdre les capacitats i els drets d'aquestes persones, reconeguts oficialment a la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat i el protocol facultatiu de les Nacions Unides. Totes aquestes accions de sensibilització les porten a terme mitjançant activitats col·laboratives i normalitzadores.

Altrament, Isaac Padrós és una persona emprenedora, a qui li agrada l'esport, la natura, els reptes i no marcar-se límits. En aquest sentit l'any 2019 va decidir completar la volta en caiac a l'illa de Menorca, amb el qual va ser la primer persona invident que emprenia aquesta aventura, que es va dir Kayak No Limits.

FRANCISCO VERA MANZANARES

Activista climàtic i fundador del moviment Guardianes por la Vida, una plataforma que agrupa cinc-cents infants de Colòmbia, creada per defensar els drets humans i en especial els drets dels infants, per promoure la defensa del clima, una vida digna per a les persones i els animals, la consciència ambiental, i per fomentar l'educació ciutadana en relació amb el clima i el medi ambient. En aquest context, l'any 2022 va iniciar el projecte «Escola de formació ciutadana, climàtica i ambiental», del moviment ambiental de Guardianes por la Vida, dirigida a infants dels territoris de Colòmbia.

L'any 2019 va ser convidat a intervenir davant el Congrés de Colòmbia i el 2021 va intervenir davant la Cort Constitucional del mateix país. Ha estat reconegut per l'alta comissionada per als Drets Humans de l'ONU per la seva tasca i nomenat ambaixador de bona voluntat de la Delegació de la Unió Europea a Colòmbia. El 2021 va participar a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26), que es va celebrar a Glasgow, i el 2022, a la COP27, celebrada a Egipte. El 2022 va ser designat assessor infantil del Comitè dels Drets de l'Infant de l'ONU, juntament amb onze nens més del planeta. Ha participat en diverses campanyes a Viena i París. També ha estat premiat i nominat a diferents premis per la Global Child Prodigy Awards i Kids Right.

WEB RELACIONAT:
Diputació de Girona - Agenda 2030